Znači li dijete i kraj karijere ili su to samo strahovi…

0

Mnoge se buduće majke boje da će nakon dugog boravka na porodiljskom dopustu posve izgubiti okretnost, reflekse i elan za posao koji su radile prije odlaska na porodiljsko. Na neki je način to zaista tako jer će majka posao i karijeru, ipak, ostaviti po strani čitavu godinu dana

Ipak, na zaokupljenost ponajprije njegom i brigom za dijete ne treba gledati kao na vrijeme otupljivanja. Djetetovo rođenje možete promatrati i kao veliko životno iskustvo koje vas razvija kao osobu. Ne samo da rastete u emotivnom smislu nego rastu i vaše sposobnosti organizacije i koordinacije poslova. Mlade majke nerijetko se začude na što su sve prije uzalud trošile toliko vremena. Danas su u stanju puno više poslova obaviti jednako kvalitetno za isto to vrijeme.

Također, ne biste trebali preuveličavati negativan odnos poslodavca prema vašoj trudnoći. Naravno, uvijek ima loših šefova. Ali, ako je šef zadovoljan vašim radom, vjerojatno će vam izaći ususret. Današnji moderni šefovi znaju da postoje bake, dadilje ili vrtić te da se žena s djetetom savjesnije odnosi prema poslu. Osim toga mudrije je pružiti majci potporu, jer će ona zauzvrat biti i više nego zahvalna kada se ponovno vrati na posao i više će se truditi. O tome bi poslodavci svakako trebali voditi računa.

Ako majka nije zaposlena, a želi se zaposliti nakon što je dijete poraslo ili nakon rodiljskog želi promijeniti posao, ne treba unaprijed zaključiti da to neće biti moguće. Vaše se sposobnosti razmišljanja i brzina ne moraju toliko drastično smanjiti za vrijeme porodiljskog dopusta. Usredotočite se na to da ne izgubite “profesionalnu formu” i pokušajte raznim vježbicama tijekom porodiljskog dopusta trenirati mozak. Bit će dovoljno ako čitate profesionalnu literaturu, održavate povremene kontakte s kolegama kako biste dali do znanja da niste nestali s lica Zemlje, po mogućnosti od kuće povremeno napravite dio svojeg posla iz ureda. Pozitivna iskustva mnogih majki potvrđuju da je to moguće.

Majčinstvo, kako mnoge majke zamjećuju, u ženi pokreće i budi unutarnje potencijale, potiče je na bolju organizaciju vremena, zbog čega to vrijeme puno bolje iskorištava. Složit ćete se s mišlju da žene na svojim leđima nose teret organizacije porodičnog života za što valja imati dobre menadžerske sposobnosti. Te sposobnosti mogu biti vrlo korisne i na poslu. Zato ostavite sebi uvijek vremena za intelektualni rad, pa makar to katkad bilo i na štetu kućanskih poslova.

 

 

Izvor: roditelji.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.