Sretna porodica?

0

Početak nove godine je period kada preispitujemo sebe, ljude oko nas i svo ono praznično raspoloženje koje euforično hvata sve ljude oko nas. Nebitno koje su vjere. Svi se vesele novom početku godine. Vjeruju da će ova godina biti drugačija. Bolja. Za mene kao psihologa, ovo je vrijeme kada htjela to ili ne opserviram sve oko sebe. Profesionalna deformacija, kažu…

Kada se spomene početak nove godine prvo što mi pada na pamet jeste porodica. Toplina i mir. Miris porodičnog doma. Neprocjenjiva stvar. Posebna emocija na koju niko ne ostaje ravnodušan. Ali… Ovo je doba kada preispitujem porodice koje izgledaju savršeno na prvi pogled i one koje možda na prvu ne izgledaju tako. Kao i u mnogim slučajevima izgled vara. Baš kao lijepo zapakovani poklon, a koji je zapravo samo obična, prazna kutija. Zbog posla koji obavljam davno sam shvatila da je sreća, zaista relativan pojam i da nikad nije onakva kakvom se predstavlja. Radeći u IVF centru upoznala sam mnogo sretnih porodica, koje možda ostalim ljudima ne izgledaju tako. Ali one zaista to jesu.
Sretna porodica nije ona čiji otac dolazi pijan svaku noć, a djeca spavaju u strahu, a majka moli Boga da to prestane i svaku noć liježe uplakana. Sretna porodica nije ona koja ima najskuplju odjeću, stan i auto, a djeca su željna ljubavi i pažnje. Sretna porodica nije ona čija majka nosi skupocjenu odjeću kojom prekriva modrice od udaraca svoga muža, strahujući od okoline da ih ne primjeti. Da ovakvih prodica ima mnogo, i svi barem poznaju jednu takvu.

Ali ja sam upoznala sretne porodice, koje okolina ne poznaje kao takve… Sretna porodica je ona koja ima razumijevanje, ljubav i međusobnu podršku, a takvih je među parovima koji imaju poteškoća sa začećem mnogo. Sretna porodica je ona koja je pokušala sedam puta vantjelesnu oplodnju, par koji je preživio i uspone i padove, ali je njihova ljubav i podrška bila dovoljno jaka i koja je nagrađena sa djetetom. Da sreća bude potpuna. Sretna porodica je ona u kojoj se partneri međusobno podržavaju, i čiji suprug drži ženinu ruku nakon završene kiretaže i kaže “samo neka si ti dobro, a i dalje ćemo pokušavati”, bez obzira što je svjestan onog kredita iz banke , i pokušavali su i njihov san je ostvaren.
Sretna porodica je par čija okolina osuđuje postupke vantjelesne oplodnje, jer su oni eto jedini u tom malom selu koji nemaju djecu, a njihovi prijatelji imaju već dvoje. Ali, njih nije briga za tuđe mišljenje. Jer oni žele svoj zamotuljak čiste sreće, i dobili su ga ove godine.
I mogla bih ih puno nabrojati. Oni su svoju želju ostvarili u prethodnoj godini. One koje prividno srećem sretne i one koje imaju zaista istinsku ljubav i sreću. Ponekad najljepše zamotan poklon je prazan, a onaj sasvim običan ima neprocjenjivu vrijednost.
Ljubav i podrška između supružnika. Suprug i Vi nasuprot okoline, predrasuda i primitivnih mišljenja, vrijeme je da se život mijenja, nabolje.

 

Piše: Jasmina Hodžić, magistar psihologije, New Life IVF Centar

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.