Savjeti i namirnice za povećanje plodnosti

0

Posljednjih godina sve više žena ima problem sa sterilitetom. Ukoliko želite da zatrudnite, ali ne uspijevate u tome, otkrivamo vam prirodne načine na koje možete da poboljšate vašu plodnost.

Nijedna žena objektivno ne može da zna da li će imati problema sa začećem sve dok ne pokuša da zatrudni. Ako ste mlađi od 35 godina, i već godinu dana bezuspješno pokušavate da ostanete u drugom stanju, onda se obratite svom ginekologu kako bi na vrijeme utvrdio mogući problem, te vas uputio na dalje liječenje. Ako imate 35 godina ili više od toga, morate brže da reagujete – obratite se stručnjacima već poslije pola godine neuspješnih pokušaja da zatrudnite.

Dok pokušavate da ostanete u drugom stanju, vi, ali i vaš partner, morate da promijenite način života, ali i ishranu, jer je dokazano da pojedine namirnice pozitivno utiču na plodnost.

1. Ovulacija

Prije svega, vodite računa o tome kada možete ostati u drugom stanju i pravilno računajte plodne dane. Zapisujte u kalendar svaku menstruaciju – to će vam pomoći da otkrijete dane ovulacije. Pobrinite se da vodite ljubav u ovim danima, kako biste imali veće šanse da zatrudnite. Neka vašem ljubavnom životu ne budu smetnja ubrzan način života, stres i svakodnevne obaveze. Ako želite da zatrudnite, pobrinite se da imate zdrav ljubavni život.

2. Stres 

Stres je jedan od glavnih uzročnika neplodnosti kod žena, zbog čega je veoma važno da ga se oslobodite, ili da ga makar umanjite. Možete ga eliminisati na razne načine, a znatno ga možete smanjiti praktikovanjem joge. Budite redovno fizički aktivni da ostanete u formi, i budete zdravi, a imajte u vidu i da umjereno vježbanje može da vam pomogne da brže ostanete u drugom stanju.

3. Višak kilograma

Fizička aktivnost, ali i pravilna ishrana su ključni faktori za lakše zatrudnjivanje, jer višak kilograma smanjuje šanse za začeće. Stoga, ako planirate potomstvo, povedite računa o vašoj kilaži i potrudite se da imate odgovarajuću težinu, ali se obavezno posavjetujte s doktorom prije odlaska na dijetu.

4. Prehrambene navike

Kako biste poboljšali plodnost, u ishranu morate uključiti zdrave i hranjive namirnice. Takođe, trudite se da se ne prejedate i hranite se od 4 do 6 puta dnevno, u manjim porcijama. Pijte dovoljno tečnosti (najbolje obične vode), a radije birajte kuhanu hranu, nego prženu ili hladnu. Izbjegavajte hranu punu pesticida i herbicida, kao i alkohol, a obavezno ostavite i pušenje. Jedite namirnice koje vam mogu pomoći da lakše ostanete u drugom stanju, a koje su to namirnice pročitajte u nastavku…

Riba

Ribe poput lososa, srdele ili skuše bogate su Omega-3 masnim kiselinama koje potstiču cirkulaciju te utiču na kvalitet i aktivnost spermatozoida. Pritom, vodite računa da jedete svježu ribu ulovljenu u prirodnom staništu, umjesto one uzgajane u ribnjacima. Isto važi i za sve vrste mesa, pa i piletinu. S obzirom da je naučno potvrđeno da konzumiranje ribe poboljšava sposobnost začeća, kako kod muškaraca, tako i kod žena, ovu namirnicu (ili riblje ulje u formi dijetetskog dodatka) obavezno uvrstite u ishranu.

Školjke

Pored ribe, i drugi morski plodovi, kao što su školjke, mogu pozitivno uticati na plodnost. Školjke, naime, sadrže cink koji je zaslužan za proizvodnju zdravih spermatozoida i jajnih ćelija. Cinka u izobilju ima i u grašku, jajima, orasima…

Špinat

Zeleno lisnato povrće, naročito špinat, sadrži folnu kiselinu koja je neophodna za zdrav razvoj ploda, ali i za produkciju spermatozoida i rad jajnika. Eksperti preporučuju da se nekoliko mjeseci prije planiranog začeća uzimaju multivitaminski dodaci, koji sadrže folnu kiselinu, jer ona sprječava pojavu određenih oštećenja ploda. Ova namirnica je, takođe, odličan izvor željeza i vitamina C, koji povećavaju kvalitet sperme, sprječavajući oštećenja genetskog koda. Osim špinata, folnom kiselinom bogati su i proizvodi od soje, grah, žumance, krompir, pšenično brašno, kupus, brokule, cvekla, banana, sok od narandže…

Žitarice

Kompleksni ugljeni hidrati poput zoba, smeđe riže različitih vrsta mahunastog povrća daće vam prijeko potrebnu energiju za seksualne aktivnosti, a i puni su vitamina B i E koji su neophodni za razvoj ćelija, hormonalnu ravnotežu i zdrave jajne ćelije i spermatozoide. Pritom, radije birajte žitarice sa cijelim zrnom i integralnu rižu.

Sladoled

Jedno istraživanje dokazalo je da je kod žena koje su dnevno konzumirale dvije ili više porcija niskokaloričnih mliječnih proizvoda povećan je rizik od neplodnosti izazvane poremećajima u ovulaciji, i to za čak 80 odsto. Nasuprot tome, pokazalo se da su one koje su jele barem jednom dnevno punomasne mliječne proizvode pozitivno uticale na svoju plodnost. Dakle, ako želite da zatrudnite slobodno svakog dana uživajte u porciji svog omiljenog sladoleda.

Med

Med je odlična namirnica za jačanje imuniteta, a bogat je izvor minerala i amino-kiselina koje pozitivno utiču na reproduktivni sastav i rad jajnika.

Avokado

Avokado, čiji oblik podsjeća na matericu, poboljšava zdravlje i funkciju ovog organa, a pomaže i u ravnoteži hormona, te smanjuje rizik od raka materice i jajnika. Zanimljivo je i to što je potrebno tačno devet mjeseci da avokado od cvijeta postane zreo plod. Takođe, ovo voće sadrži nezasićene masti koje mogu povećati plodnost. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da su žene čija je ishrana bila bogata ovim mastima, a koje su bile uključene u program vantjelesne oplodnje, imale trostruko više uspjeha u pokušajima da zatrudne.

 

 

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.