Pelenski osip

0

Pelenski osip je normalan dio bebina života. Većina beba ponekad ima pelenski osip.
Unatoč tome, kada je bebina guza u pitanju, postoji mnogo pogrešnih mišljenja. Neki pelenski osip drže neobičnom pojavom jer se smatra kako bi bebina koža uvijek trebala biti glatka i bez osipa. Dio ljudi povezuje pelenski osip s alergijom na određenu namirnicu.

Ako uzmemo u obzir osjetljivu dječju kožu, korištene hemikalije u vlažnim maramicama i jednokratnim pelenama, vlažnost urina i stolice te pelenu koja se neprestano trlja o guzu, neće nam biti teško pretpostaviti zašto nastaje osip. Oštećena koža je podložna djelovanju bakterija i gljivica čija prisutnost može dodatno pogoršati situaciju.

Postoji mnogo načina kako ograničiti pojavu pelenskog osipa ali, s vremena na vrijeme, osip će se pojavljivati.

Kako spriječiti, odnosno minimalizirati, nastajanje pelenskog osipa?

Ako vaše dijete nema problema s pelenskim osipom ne morate se strogo pridržavati ovih mjera predostrožnosti. Ukoliko se neprestano borite s osipom, evo nekih savjeta šta činiti kako biste pomogli vašoj bebi:

 

 1. Često mijenjajte pelenu. Kod novorođenčeta pelenu mijenjajte barem svaka dva sata. Kasnije, kada se mokrenje prorijedi, ne morate pelenu više tako često mijenjati.
 2. Ako se dijete pokakalo, pelenu mijenjajte odmah.Ovo u početku može predstavljati problem, budući da novorođenčad može kakati često, ali u malim količinama. Kako dijete raste, tako će se smanjiti broj stolica.
 3. Isprobajte razne vrste pelena.Ako koristite jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, pokušajte promijeniti vrstu pelena. Možete isprobati i više njih kako biste našli one koje su vam najmanje problematične. Možda neke druge pelene budu bolje pristajale uz tijelo i izazivale manje trljanja o kožu, a samim tim i manje iritacije.
 4. Dobro ispirite platnene pelene.Dodajte pola šalice octa u perilicu rublja kod ciklusa ispiranja odjeće. To će pomoći u otklanjanju alkalnih sredstava koja nadražuju kožu.
 5. Dobro brišite pelensko područje.Uvijek dobro obrišite pelensko područje, pazeći pritom da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Posebno pazite da dobro otklonite ostatke stolice.
 6. Koristite nemirisne maramice ili običnu vodu.Vlažne maramice koje ne sadrže losione ili parfeme manje iritiraju kožu. Možete ih čak i isprati u vodi prije nego brišete pelensko područje. Za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.
 7. Ako je neophodno, upotrebljavajte kremu za prevenciju osipa.Nekim bebama uopće neće biti potrebno koristiti kremu za pelensko područje. Jako osjetljivim guzama biti će potrebno mazanje nakon svakog mijenjanja pelene. Kreme na bazi petroleja ( originalne A i D masti) su dobre za svakodnevnu, preventivnu upotrebu. Kreme na bazi bijelog cinkovog oksida su masnije i gušće, a dobre su za bebe koje su posebno sklone osipu.

 

Tretiranje pelenskog osipa

 1. Perite guzu vodom. Ne brišite bolna područja. Umjesto toga možete koristiti špricu ili štrcaljku napunjenu toplom vodom i na taj način očistiti bolna mjesta.
 2. Nježno otklonite ostatke stolice. Neka se bebina guza nakon čišćenja dobro osuši.
 3. Što češće možete ostavljajte bebinu guzu da se zrači. Nakon što ste guzu dobro očistili, a prije nego nanesete kremu, položite bebu na ručnik guzom okrenutom prema gore. Na taj način će se osip prije osušiti, a sušenje osipa je jako važan dio procesa liječenja kože.
 4. Kod korištenja kreme za liječenje osipa dobro je namazati veću količinu.
 5. Čista lanolinska mast također može biti dobra za mazanje osute kože.

Kako prepoznati neke specifične vrste pelenskog osipa?

Evo nekoliko vrsta pelenskih osipa koji bi mogli biti i nešto više nego samo iritacija izazvana stolicom, urinom ili pelenama. Da bi se izliječili, obično zahtijevaju određenu terapiju.

Intertrigo je vrsta pelenskog osipa koji uglavnom nastaje na kožnim pregibima ili mjestima gdje se koža neprestano dodiruje. Koža izgleda crvena, glatka i iziritirana. Kod težih oblika koža će se guliti ili će se stvarati mjehurići koji će se guliti i otpadati. Za ovu vrstu osipa najbolje je koristiti kremu na bazi bijelog petroleja.

Ako je koža oštećena, gljivice iz unutrašnjih organa mogu doći u kontakt sa vanjskim oštećenim mjestima te izazvati gljivični osip. Gljivični pelenski osip najčešće se javlja kao posljedica gljivične infekcije nekog drugog dijela tijela (npr. kao posljedica gljivične infekcije usne šupljine, nakon tretmana antibioticima itd.) Koža je naizgled crvena, na genitalnom području je blago nadignuta, hrapava i naborana, a na pelenskom predjelu obično je razbacano mnoštvo okruglastih flekica. Osim već navedenih mjera predostrožnosti i saniranja osipa, potrebno je javiti se ljekaru kako bi beba dobila odgovarajući lijek (npr. Nystatin mast).

Ako bakterije prodru u oštećenu kožu dolazi do impetigo pelenskog osipa. Na koži dolazi do nastanka mjehurića veličine kovanice ili do nastanka blago nadignutih fleka, od kojih kasnije nastaju kraste boje meda. Pored upražnjavanja navedenih mjera suzbijanja osipa, potrebno je javiti se liječniku koji će prepisati antibiotsku kremu.

Seboreja je upalni proces koji se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, ali posebno težak može biti na pelenskom području. Seboreja je prepoznatljiva po velikim, crvenim, jasno odvojenim flekama rasprostranjenim po preponama, genitalijama i donjem dijelu trbuha. Koža na flekama je obično grublja, nadignutija i deblja nego što je kod ostalih vrsta osipa. Doktor će vam najvjerovatnije, u ovom slučaju, prepisati jednopostotnu hidrokortizonsku kremu.

Alergijski prsten javlja se kao posljedica hrane koju je beba konzumirala. Do ove vrste osipa obično dolazi nakon konzumacije kiselog voća (npr. limuna) ili umaka na bazi rajčice.
Reakcija se očituje se pojavom crvenog kruga oko bebina anusa. Ako dodje do pojave alergijskog prstena, trebali bi isključiti iz bebine prehrane namirnicu za koju sumnjate da je izazvala osip. Majka koja doji trebala bi isključiti određenu namirnicu iz svoje prehrane.

Niti jedan od navedenih osipa nije toliko ozbiljan ili opasan da bi zahtijevao hitnu ljekarsku intervenciju. Ukoliko je nedjelja ili je već kasno, mirno možete sačekati jutro i onda otići na pregled.

 

 

 

Izvor: roda.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.