Oticanje nogu u trudnoći

0

Promjene najčešće spontano nestaju 3-4 mjeseca nakon porođaja, ali oticanje gležnjeva, bol u listovima ili osjećaj zamora mišića tokom trudnoće ne bi trebalo zanemarivati jer mogu biti ozbiljni znaci upozorenja.
Izostane li prevencija, prolazno proširenje vena s vremenom može prijeći u hronični oblik.

Što možete učiniti?
Prije svega treba izbjegavati neudobnu usku obuću, kao i visoke štikle, jer vrlo lako možete izvrnuti zglob, ali ne treba nositi ni sasvim ravne cipele – idealna visina je 3-4 centimetra.
Masaža stopala u slučaju oticanja ne samo da je ugodna nego i opušta. Najjednostavnije je da zamolite partnera da vam izmasira stopala i noge, a možete to učiniti i sami masirajući stopala naizmjence.

Vježbajte
– Lezite na leđa, noge malo podignite od poda i “vozite bicikl”. Počnite s četiri serije od 15 pokreta sa pauzom od 20 sekundi između svakog ponavljanja. Postupno povećavajte broj ponavljanja.
– Ležeći na leđima, podignite ispružene noge i vrhovima stopala u zraku ocrtavajte male krugove. Počnite s četiri ciklusa od 15 pokreta, između svakog napravite pauzu od 20 sekundi i postupno povećavajte broj ponavljanja.
– Stanite uspravno, stopala malo razmaknite i držite usporedno, podignite se na prednji dio stopala 10-15 puta. Odmorite se 10 sekundi i ponovite vježbu pet puta.
– Stanite uspravno, stopala malo razmaknite, leđa neka budu ravna. Podignite vrh desnog stopala, a petu zadržite na podu, ostanite u tom položaju 10 sekundi. Opustite se i ponovite isti pokret lijevim stopalom. Svakom nogom ponovite vježbu 10 puta.

 

 

Izvor: pitajmamu.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.