Nerotkinja, sterilna, nemajka? Ko smo mi da sudimo?

0

Balkanska priča je uvijek ovakva. Žena kada završi srednju školu, u novije vrijeme fakultet, pitana je od strane okoline kada će da se uda. Kad se uda pitana je kada će dijete. Kada ima dijete pitaju kada će drugo. A okolina ne razmišlja. Ne razmišlja o tome povrijeđuju li svoje poznanike, prijatelje ili rodbinu. Trebala bi da bude empatična. Ali nije.

Empatija je sposobnost razumijevanja emocija drugih ljudi i načina kako reagirati na opažene emocije. Osjećati empatiju prema nekome znači razumjeti što osoba osjeća u situaciji u kojoj se nalazi i razumjeti kako bismo mi reagirali u sličnoj situaciji. Postoje dva stepena empatije: emocionalna i racionalna. Mi osjećamo ono što osjeća drugi, ali sve to možemo racionalno razumjeti.

Psiholozi kažu da je empatija  preduvjet socijalizaciji. Bitno je napomenuti kako empatija nije samo zamišljati kako je drugome. Empatija nužno uključuje i emocionalno povezivanje.

Ako je empatija preduvjet socijalizaciji, kako to onda da mi kao razvijeno, a prije svega moderno društvo možemo osobe  koje imaju problema začećem nazivati nerotkinjama, nemajkama, sterilušama… Sve pogrdni nazivi. Kao kultura, poštujući ostale pacijente, nemamo pogrdne nazive za one koji imaju problem sa srcem, jetrom, bubrezima. Samo za one koji imaju problem sa začećem. Odkud nam pravo? Oni su isto borci sa bolešću. Njihova bolest nije za pogrdne nazive, ona ima ime zove se bolest reproduktivnih organa, a dijagnoza je N 97. Ima svoju težinu. Ona je bolna. Ona ne traži sažaljenje od strane drugih osoba, samo razumijevanje. Ne prelaženje granica privatnosti. Samo njeno poštovanje da kada vidite par ne gledate u ženin stomak, samovoljno procjenjujući ili pitajući “ima li novine” sa dodatnim  neumjesnim komentarima. To je samo što parovi sa ovom bolešću žele. Samo to, ništa drugo.

 

Piše: Jasmina Ibrica, psihlog na klinici New Life

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.