NEPLODNOST- BOLEST KOJA „BOLI“?

0

Psiholog sam. Riječ “opusti se“ koristim često, međutim mogu li to koristiti u razgovoru sa pacijentima na našoj klinici? Mogu li tu riječ koristiti njihovi prijatelji i članovi porodice?

Zamislite situaciju u kojoj nosite teret na svojim leđima koji je desetorostruko teži od Vas samih i u momentu kada Vam je najteže, neko Vam kaže „opustite se“. Hoće li Vam pomoći? Neće. Hoće li ukloniti teret koji nosite? Neće. Ista je stvar i sa parovima koji se bore sa neplodnošću. Teret koji oni nosi na svojim leđima je itekako težak. On boli. Nećete pomoći sa riječju opusti se i sve će biti dobro- žao mi je, ali neće. Savjet da idu kod Vama poznate travarke u okruženju, koja je izliječila sestru od Vaše radne kolegice, „macinom travom“- neće pomoći. Žao mi je, ali neće, uz svu Vašu najbolju namjeru. Žena koja ima iza sebe 2- 3 neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje, koja je koristila na desetine lijekova, sama sebi davala injekcije, prošla kroz postupak punkcije i embrio transfera, ne može biti opuštena.

Ona čeka, vjeruje i moli se svake sekunde da njen test na trudnoću jednog dana bude pozitivan. Njeno stanje boli, ne u fizičkom smislu, već u smislu nade i iščekivanja. Budi se i ustaje sa jednom željom, njoj najvećom, da se ostvari kao majka. Zato joj se ne može zamjeriti ni iznenadni plač, niti iznenadna nervoza i promjena raspoloženja, jer ispod svake te reakcije krije se najveća želja, još uvijek neostvarena.

Jedino šta možemo svi da uradimo jeste da budemo podrška kada je potrebno, da barem pokušamo da razumijemo sve reakcije koje žena ima i da joj pružimo svu bezuvjetnu ljubav, jer njoj je svako jutarnje buđenje nova nada, nada da će baš ovaj mjesec da ostvari najveću želju- da bude majka.

Zato, kada sljedeći put budete htjeli da pitate par  „Kada će beba?“, razmislite možda samo jednim pitanjem dirate nečiju najdublju ranu.

Piše: Jasmina Ibrica, MA psihologije, Psiholog na klinici New Life IVF Centar

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.