I očevi puno toga znaju…

0

Često se očevi pokazuju kao nespretnjakovići koji jedva da znaju promijeniti pelenu, ali znanost kaže da su oni daleko od te slike. Ne samo da u većini slučajeva jednako vješto kao i mama tumače što mališani žele nego su možda čak i važniji od mame kad treba usrećiti dijete.
Evo nekoliko znanstvenih činjenica o očevima:

Očevi znaju zašto njihova beba plače
Da, i tata zna što beba želi! To nema veze sa spolom. Bitno je samo svakoga dana provesti dovoljno vremena kod kuće − i tata će znati jednako dobro kao i mama zbog čega teku suzice.

Očevi mogu osjećati simptome trudnoće
Da, očevi mogu osjećati mučninu, patiti od nesanice, udebljati se… Taj sindrom čak ima i ime: kuvade sindrom, dakle nije izmišljotina. Nije li to očaravajuće?!

Očevi potiču mališane da više riskiraju
Mame su tu da paze i čuvaju mališane, brinu se da im se ništa ne dogodi. Ali očevi su ti koji ohrabruju mališane  da prihvaćaju više izazova i time ih čine samostalnijima i snalažljivijima.

Očevi pružaju „vrjedniju“ ljubav nego majka
Naravno, i mama i tata jednako vole! Ali znanstvenici su dokazali da očeva ljubav ima više utjecaja. Pregled čak 36 studija pokazao je da djetetov budući uspjeh i sreća uveliko ovise o tome koliko ih otac obasipa ljubavlju. Razlog bi mogao biti taj što se djeca često ugledaju u oca.

Očevi odgađaju prvi seksualni odnos mališana
Molim?! Da, istraživanja su pokazala da očevi koji svojoj djeci objašnjavaju rizike od preranog upuštanja u seksualne odnose uistinu utječu na njih, pa se takva djeca kasnije upuštaju u to i manje prakticiraju seks u ranijim godinama.

Očevi čine svoje mališane pametnijima
Želite pametnog mališana? Neka tata pomogne sa zadaćom!

Očevi potiču ambicije svojih kćeri
Naravno da mama zna da njezina kći može sve. Ali da bi to uspjelo, i tata mora jako vjerovati u nju! Očevi koji jednako sudjeluju u svim aktivnostima u kući imat će kćeri s većim ambicijama i sklonije ispunjavanju istih.

Očevi pozitivno utječu na to kako kćeri vide svoje tijelo
Kćeri koje su više povezane s očevima imaju bolje mišljenje o sebi što se tiče tijela, manje su sklone depresiji i poremećajima u prehrani.

Očevi samohrani roditelji jednako su dobri u tome kao i majke
Istraživanje provedeno na tinejdžerima koje su odgojili samohrani očevi pokazalo je da su jednako odgojeni kao i djeca samohranih majki, odnosno da nema bitnih razlika u ponašanju.

 

Izvor: pitajmamu.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.