Halosperm test na klinici New Life!

0

Klasičnim spermiogramom možemo dobiti ključne podatke o fertilnosti pacijenta kao što je broj spermatozoida , pokretljivost, morfologija ali nažalost ne možemo uvidjeti kakvo je stanje DNA molekule unutar spermatozoida.

DNA fragmentacija spermatozoida je usko povezana sa smanjenom stopom uspješnosti oplodnje jajne celije, lošim kvalitetom embrija, smanjenom implantacijom i povećanom stopom pobačaja.

Halosperm test omogućava nam razlikovanje spermatozoida sa normalnom ili pak oštećenom DNA molekulom. Halosperm test se bazira na kontrolisanoj denaturaciji DNA molekule i postepenim odvajanjem proteina unutar spermatozoida. Test podrazumjeva postepeno kiselinsko tretiranje spermatozoida zbog čega njihova membrana postaje propusna i omogućava izlazak proteina DNA molekule.
Spermatozoidi sa normalnom DNA molekulom će imati oreolu oko spermatozoida koja je posljedica izlazka DNA petlji na akrosomu dok oreola će nedostajati kod spermatozoida sa DNA fragmentacijom.
Oštećenje DNA sperme je posljedica mnogih faktora te zbog toga se ovaj test preporučuje parovima sa dugom historijom pobačaja, muškarcima iznad 40 godina starosti, te pacijentima koji su bili izloženi štetnim hemijskima agensima, dugotrajno koristili medikamente, oboljeli od kancera, muškarci sa lošim životnim navikama kao što su konzumacija alkohola cigareta ili pak pretilost.

 

 
Piše: Magistar biohemije i fiziologije na klinici New Life Aida Dzanic-Bakovic

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.