15 najčešćih zabluda u vezi začeća

0

Planirate da ostanete u drugom stanju i želite da znate koja mišljenja u vezi začeća bi trebalo da uzmete u obzir, a koja da zanemarite? Evo male pomoći…

Bez obzira koliko čudno mogu da vam zvuče određene “teorije” o uspješnom začeću, vjerovatno vam se desilo da se zapitate da li su bar djelimično istinite. Posebno što neke od njih možete da čujete u svom najbližem okruženju – od majke, rođaka, prijateljica…

Kada je u pitanju začeće, u opticaju je mnogo takozvanih rekla-kazala priča. Problem je u tome što mnoge teorije koje sugerišu kako da žena zatrudni, nisu zasnovane na naučnim činjenicama.

Evo nekoliko najčešćih zabluda:

1. Dobro zdravlje = dobra plodnost i sigurno začeće

Svakako da je dobro zdravstveno stanje veoma važno kada je u pitanju začeće. Međutim, ono nije garancija plodnosti. Takođe, mnoge žene vjeruju da će, ako adekvatno brinu o sebi – prije svega se pravilno hrane i redovno vježbaju – njihova plodnost konstantno da bude ista. To, ipak, nije tako, iako je zdrav način života više nego poželjan. Naime, plodnost opada kako starimo, bez obzira na zdravlje. Ukoliko žena ne puši, to može da „produži“ period plodnosti (duhan negativno utiče na sluzokožu grlića materice, čak može da spriječi oplodnju), ali ne spriječava njeno opadanje. Inače, pušenje smanjuje i broj i kvalitet spermatozoida. Izloženost duhanskom dimu takođe može da bude štetno.

2. Neplodnost je ženski problem

Kada se par suočava sa neplodnošću, najčešće se pretpostavlja da problem postoji kod žene, s obzirom da je njen reproduktivni sistem komplikovaniji. Ali, to je daleko od istine. Prema sprovedenim istraživanjima, 40% problema vezanih za neplodnost se pripisuje muškarcima, 40% ženama, a u 20% slučajeva – problem je prisutan kod oba partnera. Osim toga, ako je problem uočen kod žene, čak i mali defekt spermatozoida često uzrokuje da oplodnja postane nemoguća bez pomoći stručnjaka. Stoga je ključno da prilikom procjene neplodnosti budu uključeni i žena i muškarac.

3. Problem sa plodnošću počinje od 35. godine

Činjenice pokazuju da se plodnost mijenja tokom života žene, ali ne opada odjednom kako se ona približava 35. godini. Mnoge žene dostižu svoj vrhunac plodnosti u ranim dvadesetim godinama. U današnje vrijeme, to je doba kada većina žena ne razmišlja o tome da ima djecu. Ali, to ne znači da njihov biološki sat ne otkucava. Čak i kod vrlo mladih parova, odličnog zdravstvenog stanja, postoji tek 25% šanse da dođe do začeća, i to u najpovoljnijem dijelu ciklusa (četiri do pet dana prije i tokom ovulacije). Tada je najbolje imati seksualne odnose svakih 24 do 48 sati.

4. Upotreba kontraceptivnih pilula smanjuje plodnost

Nema dokaza da konstantna primjena kontraceptivnih pilula utiče na buduću plodnost. S obzirom da u ženskom reproduktivnom sistemu djeluju oko 24 sata, one nemaju mnogo uticaja na sposobnost tijela za reprodukciju. Zapravo, korišćenje pilula za kontrolu rađanja ili hormonalnih flastera ili prstenova (hormonska terapija) – može da potpomogne plodnost kod nekih žena! Pilule se koriste za liječenje određenih medicinskih stanja kao što su nepravilni ciklusi, neredovne i teške menstruacije, endometrioza (tkivo endometrijuma, unutrašnjeg sloja materice, počinje da raste izvan nje). U tim slučajevima, pilule mogu da sačuvaju plodnost.

5. Ovulacija se događa 14. dana

Smatra se da „tipičan“ menstrualni ciklus traje 28 dana, ali nije uvijek tako. U stvari, mnoge žene imaju ciklus koji traje od 21 do čak 35 dana. Kod žena koje imaju „normalan“ menstrualni ciklus od 28 dana, ovulacija se događa 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Da biste izračunali dan ovulacije, treba da brojite unazad 14 dana od poslednjeg dana vašeg ciklusa. To bi mogao da bude i dvanaesti dan, čak i dvadeseti. Takođe, pokušajte sa praćenjem bazalne tjelesne temperature, posmatranjem promjena u cervikalnoj sluzi, ili testiranjem pljuvačke ili urina na prisutnost supstanci koje ukazuju da je ovulacija blizu.

6. Svakodnevni seksualni odnosi potpomažu začeće

Iako su povezani sa povećanjem pokretljivosti spermatozoida (jednog od ključnih faktora začeća), a dokazano je i da potencijal sperme ne može da se smanji, odnosno iscrpi čestim seksom – svakodnevni seksualni odnosi ne povećaju nužno ženine šanse za začeće. Odnosi svakog drugog dana u vreme ovulacije (najčešće između 12. i 16. dana menstrualnog ciklusa) su dovoljni, jer spermatozoidi mogu, u prosjeku, da prežive dva dana u jajovodima žene (nekad čak i do pet dana). Ipak, za svaki slučaj, poželjno je da svakodnevno imate seksualne odnose u danima pred ovulaciju i tokom nje.

Izvor: yumama.com

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.