Zašto bebe ne smiju jesti med

0

Med je namirnica koju ljudski rod koristi od pamtivijeka kao hranu, ali i kao lijek. Iako je jako hranjiv i ima ljekovita svojstva, med treba uvesti u dječju prehranu tek nakon navršenih godinu dana života bebe.

Med se nekad koristio u dječjoj prehrani i medicini kao izvor ugljikohidrata kako bi beba brže dobila na kilaži, ali  to više nije slučaj. Prema preporuci Američkog društva pedijatara (AAP), bebama do godine dana života ne smije se davati nepasterizirani med zbog opasnosti od botulizma, kao ni prerađena industrijska hrana poput pahuljica gdje je med jedan od sastojaka.

Trovanje hranom koje izaziva paralizu

Botulizam je rijetka ali teška bolest uzrokovana nervnim toksinom kojeg proizvode bakterije Clostridium botulinum. Dojenački crijevni botulizam, vrsta trovanja hranom, razvija se ukoliko su spore prisutne u crijevima djeteta. Iako je vrlo rijedak, s manje od 100 slučajeva oboljelih godišnje (podaci vrijede za Ameriku), može izazvati paralizu i završiti smrtnim ishodom te ga treba izbjegavati u prehrani za bebe starosti do godine dana, piše Livestrong.com.

Spore botulizma nalaze se svuda u prirodi, ali med je namirnica u kojoj je pronađeno mnogo više spora nego u bilo kojoj drugoj hrani. Spore se mogu pronaći i u drugim prirodnim zaslađivačima poput javorova i kukuruznog sirupa, ali i u prašini, što ide u prilog činjenici da je riječ o vrlo rasprostranjenom toksinu.

Odraslim ljudima ne može naškoditi ta mala količina toksina iz meda, ali kod beba može izazvati botulizam. Bebin nerazvijeni probavni sustav omogućava sporama botulizma iz meda da rastu, razmnožavaju se u crijevima i proizvode toksin. Probavni sustav starije djece i odraslih onemogućava razvoj spora.

Simptomi dojenačkog crijevnog botulizma

Prvi simptom dojenačkog botulizma je zatvor. Beba oboljela od botulizma je letargična, teško i otežano sisa i guta, ima slabiji mišićni tonus i tiho plače. Ovi znakovi mogu ukazivati na to da je riječ o paralizi mišića koju su izazvali toksini blokirajući protok živčanih impulsa. Ako se ne otkrije na vrijeme i ne liječi, paraliza će zahvatiti limbički i respiratorni sustav.

Istraživanje je pokazalo da oko 10% uzoraka meda u SAD-u sadrži spore botulizma. Zagrijavanjem meda ubijaju se spore botulizma pa se pasterizirani med smatra sigurnim. Međutim, kako biste bili 100% sigurni da svog mališana ne izlažete opasnosti, stručnjaci preporučuju da se med izbjegava u bebinoj prehrani sve do prvog rođendana.

Srećom, bolest je vrlo rijetka zahvaljući informiranosti i oprezu roditelja, kao i sve boljim i čišćim tehnikama obrade hrane.

 

 

Izvor: klinfo.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.