Vrištav i uporan plač vaše bebe znak je tjeskobe

0

Sigurno ne očekujete da vaše dijete, dok ga nosite, mazite ili vozikate po parku ne prestaje plakati! Što se krije iza tog neutješnog plača i pokušava li dijete njime nešto reći – pitanja su to koja često muče novopečene roditelje, ali i one s više roditeljskog staža.

Nešto mu treba

Pedijatri upozoravaju da dijete plače kada nešto treba. Roditelji to ne smiju ignorirati.

– Plakanje je uvijek poziv upomoć – tvrdi dr. Dan Levy, profesor opće pedijatrije na sveučilištu Maryland. Bebe, naime, imaju vrlo ograničene mogućnosti privlačenja pozornosti, a plakanje je jedna od njih. Njime se bebe služe da privuku pozornost bližnjih i pokažu im na svoje potrebe. Ipak, sama spoznaja da je plakanje način komunikacije ne pomaže zbunjenim roditeljima shvatiti koje bi to potrebe mogle biti.

Ali ne postoji jednostavno rješenje. Roditelji jednostavno moraju provjeriti razne mogućnosti da bi došli do uzroka.

Je li beba gladna? Koliko je vremena prošlo od zadnjeg mijenjanja pelene? Je li gladna? Spava li joj se?

– Kada otkriju pravi razlog plača i pažljivo oslušnu bebu, počet će otkrivati razloge uznemirenosti već po samom tonu bebina “glasa” – poručuje dr. Levy.

Većina će roditelja tada prepoznati uzrok plača već po visini glasa, tonu ili upornosti.

– Vrištav, uporan i trajan plač najčešće je znak tjeskobe – otkriva Levy.

Druga je krajnost prigušen, gunđajući tip plača, koji može jednostavno značiti da dijete želi malo pažnje i nježnosti – ističe pedijatar.

Dimni signali

Ipak, umorni od plača beba, roditelji se ponekad, nakon što otkriju da je riječ samo o nedostatku pažnje, odlučuju ignorirati dječji plač. Stručnjaci upozoravaju da tako nešto nije dobro.

– Bebin plač je kao upozoravajući signal detektora dima i ne smije se ignorirati jer vam ide na živce – tvrdi pedijatrica Jan Hunt, autorica knjige “Roditeljstvo od srca”. Ne reagovati na vrištavi poziv upomoć, bilo da je riječ o strahu da razmaze dijete ili to čine iz čiste frustracije, razvija se bebina nesigurnost, nepovjerenje. – Istraživanja su pokazala da djeca na čiji se plač reagira razvijaju veći osjećaj sigurnosti prema osobi koja ih njeguje – istakla je J. Hunt.

Pet najčešćih uzroka dječijeg plača:

Neudobnost  Možda ste bebu prelagano ili pretoplo obukli. Često je samo riječ o peleni koju treba promijeniti ili promijeniti položaj ležanja

Glad Bebe plaču kada su gladne. Roditelji se često pridržavaju ritma hranjenja prema satu, ali ponekad dijete ogladni nešto ranije

Grčevi  Javljaju se najčešće u prva 3-4 mjeseca života. Plač počinje iznenada i javlja se najmanje tri dana u sedmici, a često je bolan plač prisutan i svaki dan

Umor  Dojenčad često treba pomoć da zaspi. Ljuljanje, glađenje po trbuhu, šetnja u naručju, pjevanje, maženje… pomoći će smiriti bebu

Bolest  Bolesno dijete plače više i glasnije nego obično. Ako je plač popraćen proljevom, povraćanjem i temperaturom, idite ljekaru.

 

 

Izvor: vecernji.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.