Uvedite granice: Oprezno sa bombonama

0

Kada su u pitanju bombone, mališani nemaju mjeru. Privlačna ambalaža, mirisi i boje mame ih da gustiraju sve odjednom, do posljednje. Zato bi roditelji trebalo da razmišljaju o njihovom zdravlju, pa da im ne dozvole da pretjeraju.

Istraživanja pokazuju da mališani koji uživaju u ovoj poslastici mogu da poremete apetit, imaju stomačne tegobe, karijes, a vremenom postanu gojazni.

Osim toga, bombone kao i svi slatkiši stimulišu lučenje hormona serotonina, koji pojačava osjećaj sreće, ali i euforije i podstiče na hiperaktivnost.

Važno je da odmalena djeca steknu dobre navike u ishrani, objasnite im da bombone ne mogu da zamijene “pravu hranu” poput voća, povrća, ribe, mesa, mliječnih proizvoda…

A poslije obilnog ručka možete da dozvolite djetetu da se zasladi sa dvije – tri kocke čokolade, ukusnim kolačem ili bombonom. I to je sasvim dovoljna “doza” slatkiša.

 

Izvor: Novosti

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.