Trudnoća u tridesetima

0

Majčinstvo u trećoj dobi života sa sobom donosi emotivnu i materijalnu stabilnost, ali i određene zdravstvene prepreke jer biološki sat polako otkucava…

Nekada su trudnice u tridesetima nazivane starim prvorotkinjama. Danas to više nije slučaj jer se njihov broj udvostručio u posljednjih dvadesetak godina – osobito u urbanim sredinama. Uz to su se promijenili i prioriteti. Umjesto zasnivanja porodice, ženama je važnije prvo steći diplomu visokoškolskog obrazovanja, izgraditi karijeru i kupiti vlastitu nekretninu.

ZDRAVSTVENE PREPREKE
U ranim tridesetima ženino zdravlje i dalje je optimalno, pa trudnoća nije podložna komplikacijama. Ali  plodnost jajnih stanica ipak polako opada, posebno nakon 35. godine. Mnogi stručnjaci slažu se da je ulazak u drugu polovinu tridesetih svojevrsna biološka prekretnica, a žene koje pokušavaju zanijeti nose se s većim brojem potencijalnih komplikacija. Broj porođaja carskim rezom dvostruko je veći kod žena te dobi, a spontani pobačaji događaju se u jednoj od pet trudnoća.

Trudnice nakon 35. godine imaju veću vjerovatnost za razvoj predležeće posteljice (placenta previa), visok postotak novorođenčadi dolazi na svijet s niskom porođajnom masom, a rađanje djeteta s Downovim sindromom događa se u tri od 1000 trudnoća.
Upravo zbog toga u drugoj polovini tridesetih nude se prenatalni testovi za utvrđivanje kromosomskih abnormalnosti, a svaka se trudnoća mnogo pažljivije nadgleda.

Prije nego što pokušaju zatrudnjeti, žene starije od 35 godina svakako bi trebale posjetiti svog liječnika i napraviti sistematski pregled kako bi se utvrdilo opće zdravstveno stanje. Poznato je da žene starije od 35 imaju veću vjerojatnost za razvijanje hroničnih bolesti uzrokovanih visokim pritiskom i drugim metaboličkim poremećajima koji mogu biti opasni za zdravlje bebe. Također, valja imati na umu da svaka bolest od koje pati trudnica ima povećan rizik od pogoršanja. Ključ uspješne trudnoće u kasnim tridesetim godinama očituje se u pozornom slušanju ljekarskih savjeta, odnosno uravnoteženom životu praćenom zdravim navikama.
EMOTIVNA SNAGA
Žene u tridesetima obično su emotivno potpuno spremne za zasnivanje porodice. Biološke im karte možda nisu naklonjene, ali one mnogo zrelije i odgovornije pristupaju planiranju trudnoće od mlađih prvorotkinja. Unaprijed se informiraju o svim potencijalnim opasnostima i bolje se pridržavaju ljekarskih savjeta o uravnoteženoj prehrani i prenatalnoj skrbi. Također su mentalno stabilnije te se lakše nose s opreznim liječničkim prognozama i eventualnim liječenjem neplodnosti.
Emotivna stabilnost žene u tridesetima izravno utječe i na njezino ponašanje nakon porođaja. Ona i dalje ima dovoljno energije da bude aktivna u svim aspektima dječjeg razvoja, ali i dovoljno životnog iskustva da razluči bezrazložnu paniku od stvarnog problema.

MATERIJALNA (NE)SIGURNOST
U trećoj dobi života većina žena uspješno je završila obrazovanje te odabrala karijerni put. Imala je priliku dokazati se na svom poslu, upecati stalni radni odnos i kredit za prvu nekretninu. Ukratko: u mogućnosti je osigurati svojem budućem djetetu krov nad glavom i zadovoljiti većinu njegovih potreba. Ali s obzirom na općenito lošu gospodarsku situaciju u zemlji i svijetu, žene u tridesetima često se pitaju hoće li imati radno mjesto nakon porodiljskog dopusta, pa se ranije vraćaju na svoj posao.

 

 

Izvor: roditelji.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.