Trudnički gingivitis

0

Gotovo 50 posto trudnica pati od trudničkog gingivitisa – upale zubnog mesa povezane s trudnoćom. Ta reverzibilna i realtivno benigna pojava može međutim dovesti do mnogo većih problema ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme

Zašto uopće dolazi do upale zubnog mesa? Za vrijeme trudnoće mijenja se hormonska slika, posebno se povisi razina progesterona, što dovodi do povećane osjetljivosti vezivnih tkiva i suznice na bakterije iz plaka. Zubno meso počne krvariti, bolno je na četkanje, jarko je crvene boje i lagano otečeno. Trudnice počnu izbjegavati četkanje bolnih mjesta (ili čak cijele površine zubnog mesa), što dovodi do nakupljenog plaka (mekanih naslaga bakterija) na zubima. Plak još više podržava upalu, tako da problemi postaju izraženiji, a četkanje sve bolnije, čime se stvara začarani krug. Katkad se na zubnom mesu može pojaviti kvržica koja lako prokrvari prilikom pranja zubi. Riječ je o tvorbi koja se zove granuloma pyogenicum ili trudnički epulis. To je bezopasna, mekana tvorba crvene boje koja se nakon porođaja povlači sama od sebe. Ako postane bolna i izaziva smetnje, moguće ju je hirurški odstraniti. Nastaje kao posljedica nedovoljne higijene i djelovanja estrogena i progesterona na imunosni sustav trudnice.

Tretiranje gingivitisa

Ako se gingivitis ne liječi, može prijeći u ozbiljniji problem – parodontitis. Upala se pritom širi na dublje strukture – parodontni ligament (vlakanca koja vežu zub s kosti) te na kost – a bakterije krvotokom mogu dospjeti i do udaljenih mjesta u organizmu. Istraživanja su pokazala da parodontitis tokom trudnoće ne samo da može imati loše posljedice za zdravlje zuba, zubnog mesa i cijelog organizma žena nakon trudnoće, nego može povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rođena djeteta niske porođajne mase.
Pojačana aktivnost karijesa kod trudnica također ima uzrok u nakupljanju plaka. Bakterije iz plaka razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiseline, što može dovesti do inicijalne lezije cakline. Daljnjom akumulacijom plaka onemogućena je uloga sline kao prirodnog čistača usta te se u takvu okruženju karijes razvija mnogo brže nego u zdravim ustima.

Mučnine i povraćanje

Trudnice, posebno u prvom tromjesečju trudnoće, često imaju mučninu i jutarnja povraćanja. Nakon takvih epizoda nužno je isprati usnu šupljinu vodom ili blagom otopinom sode bikarbone, a nakon 30 minuta treba oprati zube četkicom i pastom. Zubi se ne četkaju odmah nakon povraćanja jer kiselina nagriza caklinu te je caklina u prvim trenucima nakon povraćanja pojačano podložna mehaničkom oštećenju koje bi mogla uzrokovati četkica. Potrebno je pričekati da se kiselina neutralizira.

Svakodnevna higijena

Rješenje problema ponajprije leži u uspostavljanju besprijekorne oralne higijene, što nije uvijek moguće bez profesionalne pomoći. Treba upotrebljavati mekanu četkicu, zube četkati minimalno 2 do 3 minute, laganim do umjerenim pritiskom, masirajući istodobno zubno meso i zube. Prostor između zuba nažalost ne može dohvatiti nijedna četkica kao ni zubna pasta, pa treba upotrebljavati zubni konac ili interdentalnu četkicu (doktor dentalne medicine će vam preporučiti što je za vas primjerenije). Odlično je pomoćno sredstvo i tuš za usta (posebno kod parodontitisa), koji također čisti područja između zuba.
Antiseptične otopine mogu poslužiti kao pomoćno sredstvo po preporuci doktora, ali ograničeno, u trajanju od dvije sedmice, to jest samo kao potporna terapija primarnom liječenju, i nisu trajno rješenje.

 

Izvor: roditelji.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.