Trudnice ne jedite za dvoje!

0

Trudnice koje smatraju da treba da jedu za dvoje, dobiće mnogo više kilograma u trudnoći – to je naučno dokazano. A znate li koji su rizici takvog ponašanja?

Naučnici su proučavali navike žena koje su u trudnoći dobile preporučenu težinu, ali i onih koje su pretjerale.

Prekomjernu težinu određuje indeks tjelesne mase između 25 i 29, a gojaznost veći od 29. Ljekari preporučuju trudnicama da se ugoje  između 11,5 i 16 kilograma. Žene sa prekomernom težinom trebalo bi da dobiju manje, između sedam i 11,5 kilograma, a gojazne između pet i devet kilograma. Ženama koje nemju tih problema, već su mršave, preporučuje se dobijanje više kilograma od prosjeka.

U istraživanju je učestvovalo 29 žena koje su imale višak kilograma ili su bile gojazne i prije trudnoće. Njih 11 se držalo zadatih pravila, a 18 je pretjeralo sa kilogramima jer su jele obilno i kozumirale su nezdravu hranu. Ispitanice su odgovarale na pitanja o navikama u ishrani, jutarnjoj mučnini i fizičkim aktivnostima za vrijeme trudnoće.

Onima koje su pretjerale, izgovor je bio da “jedu za dvoje”. Međutim, čini se da im ista logika i “briga” o nerođenom djetetu nije pomogla da više da vježbaju ili da jedu zdraviju hranu.

Podsjećamo, ljekari trudnicama preporučuju unošenje samo 300 kalorija više na dan da bi zdravo dobile na težini, a svojim nerođenim bebama omogućile pravilan razvoj. Dodatne kalorije se odnose na nemasne bjelančevine.

Pretjerano dobijanje težine u trudnoći dovešće do dugoročne prekomjerne težine ili gojaznosti zbog kilograma koje će majke mnogo teže da skinu. Valja spomenuti i rizike kao što su prijevremeni porođaj i druge komplikacije koje se mogu javiti u slučaju ekstremnog pretjerivanja u hrani.

Umjesto rizikovanja, prekomerne težine i ugrožavanja zdravlja do kraja života, zar nije mnogo lakše da se razmisli prije nego što se nagrne na hranu?

 

 

Izvor: pregnancyandbaby.com

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.