Savjeti za čvrstu vezu između tate i bebe

0

Kad novorođenče stigne u kuću, tate obično imaju osjećaj da je mama ta koja vodi glavnu riječ, a da su oni posmatrači. Evo nekoliko savjeta za tete kako da  stvaraju posebnu vezu između tate i bebe od prvog dana.

Čak i onda kad su novopečeni tate veoma nesigurni i oprezni kad je u pitanju briga za novorođenče od velike je važnosti da čim prije počne stvarati tu posebnu vezu, a mi ćemo vam dati nekoliko jednostavnih smjernica.

Očevi se uglavnom brinu da ne znaju voditi brigu o bebi na isti način kao što to rade mame, ali istraživanja su pokazala da i muškarci imaju hormonalne promjene kad postanu očevi koje uključuju onaj prirodni osjećaj i instinkt kad je u pitanju briga o bebi. Što više vremena tata drži bebu u naručju to je roditeljski instinkt snažniji, a muškarac će se osjećati sve ugodnije i opuštenije u društvu svog mališana. Ovo je jedna od velikih prekretnica u životu jednog tate jer na taj način započinje ta neraskidiva veza, a pored toga mama će osjetiti veliko olakšanje.

Jedna od veoma važnih stvari za povezivanje tate i bebe je kontakt „koža na kožu“. Dobrobit ovog dodira za bebu je fizički i emocionalni. Svaki put nakon tuširanja ili ujutro po buđenju uzmite svoje maleno i privijte ga na gole grudi.

Pored dodira, važno je da tate učestvuju u svakodnevnoj njezi bebe. Presvlačite, bebu, hranite, kupajte, mažite losionom, uspavljujte što više i kad god imate priliku za to. Bitno je da tata ne učestvuje samo u maženju, golicanju i nasmijavanju. Tata treba da učestvuje i onda kada dijete muče grčevi ili kada neće da jede.

Ako se previše plašite da sami kupate vašu bebu, onda u svakom slučaju učestvujte. Budite onaj koji će zasmijavati bebu dok mama obavlja teži dio posla. Nakon kupanja vi budite taj koji će bebu obrisati, priuštiti joj masažu i obući je.

Još jedan od sjajnih savjeta za stvaranje posebne veze je da plešete sa vašom bebom i da joj što više pjevate. Nemojte da se opterećujete time što nemate ni malo sluha za muziku niti ritma jer vašoj bebi to neće biti ni najmanje bitno.

Da bi olakšali svojim ljepšim polovinama, a da bi se ujedno povezali sa svojom bebom tate bi trebalo što češće da odlaze u šetnje sa bebom. Tu ne mislimo samo na nekoliko krugova oko naselja, već odlazak u park i cjelodnevni boravak na svježem vazduhu, posebno za vreme toplijih dana. Ponesite sve što vam treba, pelene, hranu, rezervnu garderobu i krenite. Sigurni smo da ćete se sjajno zabaviti.

Tate ne treba da budu sporedni likovi u životu svoje djece, iako većina njih misli da njihova uloga postaje važna tek kad dijete malo poraste, ali to nije tačno. Na toj specijalnoj vezi sa djetetom, tate treba da rade od prvog dana rođenja.

Izvor: lifepressmagazin.com
Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.