Razvoj fine motorike kod djeteta

0

Sposobnost mališana da uhvati ponuđeni predmet, jedan je od važnih momenata u njegovom razvoju. Način na koji to radi razlikuje se od mjeseca do mjeseca

Ako novorođenoj bebi dodirnemo prstom dlan, ona će da nas jako stisne. To je refleks hvatanja šakom, sa kojim se sve bebe rađaju. On se postepeno gubi do kraja trećeg mjeseca, i do tada ga ne treba stimulisati, osim u cilju dijagnostike.

Vježbam hvatanje

Sa dva mjeseca, beba pogledom fiksira predmet. U nastojanju da ga dohvati pokretima tijela, počinje da otvara stisnutu šaku. Kada udara igračke, to radi pokretom iz ramena. U trećem mjesecu, beba sa otvorenim šakama počinje najprije da dodiruje jednom rukom drugu, da ih privlači sebi i stavlja u usta. Kada uzme pruženi predmet na dodir – najčešće zvečku, više je usredsređena na ruku nego na sam predmet koji drži. Od refleksnog hvatanja u prvim mjesecima, preko instinktivnog, beba postepeno dolazi do namjernog hvatanja i držanja igračke. Krajem petog mjeseca, prvi put može da predmet koji drži u jednoj ruci – preko središnje linije tijela prebaci u drugu ruku. To je jako važan momenat u razvoju, koji pokazuje da obje polovine velikog mozga funkcionišu zajedno.

Grlim, bacam, podižem

U osmom mjesecu, beba može da drži po jednu kocku u svakoj ruci. Neće ih ispustiti kao što je to radila do tada.

U ovom uzrastu dolazi do najznačajnijeg momenta u razvoju fine motorike: koordinacije ruke-oči. To se dešava kada beba počne da pruža ruke na gore i hvata igračke. Krajem devetog mjeseca, beba može voljno da otvori šaku, i ne samo da ispusti predmet, već i da ga baci. Ta vještina je jako uveseljava, pa će svaku igračku koju uhvati da baci, i pritom pažljivo posmatra kako pada. Kroz ova iskustva, beba uči da neke stvari padaju brže a druge sporije. Takođe, po prvi put spoznaje prostornu dubinu i zapaža zvuk igračke koja pada.

Do ovog uzrasta, bebe ili udaraju igračke ili ih stavljaju u usta. Sada po prvi put koriste igračku na pravi način: medu grle, čekićem udaraju, okreću brojčanik telefona, pritiskaju dugmiće… Sa postignutim stepenom koordinacije, mogu kašiku sa hranom da prinesu ustima.

Premještam, razmještam

Kada može da hvata predmete sa lakoćom, beba počinje da ih pomjera i premješta. Nakon dobre manipulacije krupnim predmetima, u desetom mjesecu počinje da pokazuje interesovanje za detalje. Mrvice na stolu ili podu će da pokupi palcem i kažiprstom kao pincetom, nakon čega će ih strpati u usta. Usavršavanjem tog pokreta, počeće kao kliještima – palacem i kažiprstom da skuplja sitne perle ili pločice, i da ih ispušta u posudu. Da bi to mogla da radi, potrebna je mišićna zrelost i izuzetna koordinacija pokreta.

Otvaram, zatvaram

Sa godinu dana, beba po prvi put može da drži dve kocke u jednoj ruci. Sve veću kontrolu ruku će upotrebiti da otvara i zatvara fioke i vrata plakara, da stavlja zatvarač na flašicu, vadi igračke iz posude i ponovo ih vraća. Većina beba za svoj prvi rođendan nauči “taši-taši”, kada može i da uhvati veliku loptu koja joj se dokotrlja, a počinje i da okreće strane slikovnice.

Grickam, gradim, nižem

Bebe sada počinju da oponašaju šaranje olovkom po papiru, da stavljaju dve kocke jednu u drugu, da grade tornjeve od kocki. U uzrastu od osamnaest mjeseci do dvije godine, bebe počinju da bacaju predmete dlanom na gore, grade tornjeve od šest kocki, nižu perle na konac, vade sitne predmete iz flašice, savijaju papir na pola.

Sa tri godine, djeca mogu da navijaju igračku ključem, da slažu kocke u niz, rasporede krug, kvadrat i trougao u ram, sjeckaju makazama bez preciznosti, jedu viljuškom.

 

 

Izvor: yumama.com

 

 

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.