Ova nježna masažica će pomoći vašoj bebici kod grčića i zatvora

0

Bebe koje se često napinju, zacrvene se u licu, dižu nogice, teško ispuštaju gasove, vidno se muče i glasno plaču. Nemirne su, tužne i nezadovoljne, a ista osećanja preplavljuju i roditelje koji im pokušavaju olakšati situaciju.

Protiv grčića postoje razne kapi i probiotici koje može da vam  prepiše ljekar, a neke mame koriste se i prirodnim lijekovima kao što su čaj od komorača, kamilice i matičnjaka.

Još jedan vrlo uspješan i djelotvoran prirodni lijek je i nježna masaža bebinog stomačića. Ovu metodu su  koristile naše prabake i bake, ali sigurno tada nisu znale da osim olakšavanja bolova kod grčeva, nježna masaža učvršćuje povezanost na relaciji roditelj-dijete, poboljšava bebin san, pojačava čak i bebin imuni sistem, motoričke veštine i intelektualni razvoj. Da da sve to . JAKO JE VAŽNO DA SA VAŠOM BEBICOM RADITE MASAŽE A POGOTOVO OVE .

Kako da masirate bebin stomačić i pomognete joj što više možete ?

Krećemo sa opuštanjem
Izaberite trenutak kad je beba smirena i položite je na mekanu dekicu na leđa. Pustite je nekoliko minuta da se fokusira na vas, milujte je prstima po glavici kako bi uspostavili kontakt očima, odnosno ako je bebica toliko mala da još drži glavicu sa strane, kako bi je opustili i najavili joj ugodnu masažicu koja joj slijedi.

Uzmite Ulje
Na ruke utrljajte organsko ulje susama (koje se u alternativnoj medicini koristi već vijekovima za probavne probleme kod beba) . Uvek možete da koristite neko bebi ulje ili mlijeko koje inače stavljate bebi na kožu. Trljajte dlanove dok se ne zagriju, kako bebu ne bi uplašili hladnim rukama.

Mlin
Masažicu započnitce tako što ćete horizontalno položiti desni dlan kojim prekrijte bebin stomačić i nježno masirajte prema dole, a posle isto to napravite s lijevim dlanom i tako naizmjenično nekoliko puta. Na taj način zagrijavate područje, nanosite ulje i upoznajete bebu s novim dodirima koji će joj pomoći u smirivanju probavnih problema.

Leptir
Položite dlanove sa svake strane bebinog kuka i nježno palcima prelazite od sredine abdomena prema spolja. Pokreti neka budu ujednačeni i sporiji.

Sunce
Zamislite da se preko bebinog stomačića nalazi sat i položite vrhove prstiju lijeve ruke na tačku gde bi bila zamišljena brojka 7 na satu. Potom kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu masirajte stomačić oko bebinog pupka.

Mjesec
Prste desnog dlana položite iznad bebina pupka (na zamišljenih 12 sati) i pomjerajte  dlan oko pupka polukružno prema dole (prema zamišljenih 6 sati) i ponovite to nekoliko puta od gore prema dole.

VJEŽBICA ZA KRAJ
Spojite bebina stopala, odnosno nogice i nježno ih gurnite prema abdomenu. Kad su nogice priljubljene uz abdomen brojite do 5, potom spustite nogice i malo ih pomjerajte u vazduhu. Ova  vježbica je posebno dobra za grčiće i možete je ponoviti još 5 puta i očekivati otpuštanje gasova.

Sve navedene tehnike možete ponoviti još jednom ako je beba raspoložena.

Nakon masaže utoplite bebu, još se malo mazite i pokušajte da vidite i malo je pratite kako se ponaša i da li joj masažica pomogla.

VAŽNO!
Izbjegavajte masažu stomačića ako bebin pupak još nije do kraja zarastao!
Izbegavajte masažu odmah nakon jela.

Super zar ne ? Ma možete vi to samo se opustite i uživajte sa vašom bebicom , pa to je nešto najlepše kada su maleni i kada znaju samo za vas . Ovo vrijeme ne možete da vratite zato UŽIVAJTE SADA .

 

 

Izvor: devetmeseci.net

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.