Općina Centar prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

0

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi dobar dio stanovnika, ali i pad nataliteta u posljednjih nekoliko godina, Općina Centar na ovaj način želi podstaći žene na rađanje i stvaranje optimalnih uslova za podizanje nataliteta.

Pravilnikom su utvrđeni uvjeti, visina pomoći i način ostvarivanja prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova pružanja medicinskih usluga vantjelesne oplodnje ženama koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici sa područja općine Centar.

Općina Centar će, na osnovu donijetog Pravilnika, sufinansirati dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina i ženama preko 40 godina starosti dva pokušaja iznosom do 50 posto od ukupne cijene troškova vantjelesne oplodnje.

Općina Centar je na ovaj način postala prva lokalna zajednica Federaciji Bosne i Hercegovine koja je odlučila podržati vantjelesnu oplodnju.

 

Ovaj projekat nije jedini koji realizuje Općina Centar u pronatalnoj politici kojom se stimulišu mladi parovi. Tako se, između ostalog, realizuje i projekat jednokratnih novčanih pomoći porodiljama.

 

Izvor: centar.ba 

Općina Centar

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.