Očekujete blizance? Pripremite se za dvostruku avanturu

0

U blizanačkoj trudnoći težina se značajno povećava tokom prvih mjeseci, a optimalan dobitak na težini je 15 kilograma. Ne prati je povećani rizik od gestacijskoga dijabetesa, ali se može razviti kao i u svakoj trudnoći.

Većina pojava ista je kao i u svakoj trudnoći, neke od njih su malo izraženije. U svakom slučaju, čeka vas jedna čarobna pustolovina, mnogo posla – ali i dvostruka radost!

Specifičnosti trudnoće

– Neki od klasičnih simptoma: mučnina, pospanost, veći tek i nagon za mokrenjem, žgaravica, napetost u dojkama – mogu biti povećani.

– Maternica trudnice koja nosi blizance puno je veća od trudnice koja nosi jedno dijete. Kako raste, sve više pritišće mjehur, pa je zato i mokrenje učestalije. Ta potreba za mokrenjem ostaje do kraja trudnoće.

– Pošto se maternica i ligamenti rastežu, buduće mame osjetit će kontrakcije, no radi se o lažnim trudovima koji podsjećaju na menstrualnu bol. Neugodan osjećaj prolazi za nekoliko minuta.

– Uobičajeno je da sve trudnice, pa tako i one koje nose dvije ili više beba, povremeno osjećaju umor i iscrpljenost. Tijelo se trudi proizvesti dovoljno hrane i prostora za bebe, stoga mu pružite sve što mu je potrebno: dovoljno sna i zdrave hrane te svu pažnju koju „dom“ za dvije bebe zaslužuje.

Optimalna težina

Potrebno je posebnu pažnju posvetiti održavanju težine. Odaberite laganu, uravnoteženu prehranu. Tokom trudnoće potrebno je ograničiti unos soli, pa tako i tokom iščekivanja blizanaca. Ako je potrebno, ginekolog će vam propisati dodatno uzimanje kalcija i željeza. U blizanačkoj trudnoći težina se značajno povećava tokom prvih mjeseci, a optimalan dobitak na težini je 15 kilograma. Ne prati je povećani rizik od gestacijskoga dijabetesa, ali se može razviti kao i u jednoplodnoj trudnoći.

Psihofizička priprema

Zbog činjenice da će porođaj vjerovatno biti prijevremen, dobro je započeti ranije s psihofizičkim pripremama. Ali osim saznanja da ćete svijet razveseliti s dvije ili više beba i pojačanog opreza koji se savjetuje tokom trudnoće, vaša se trudnoća ni po čemu drugom značajno ne razlikuje od drugih.

Jeste li znali… da su samo tri do pet od hiljadu trudnoća jednojajčane?

 

Izvor: pitajmamu.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.