Novorođenčad i njihove navike!

0

Od vaše bebe ne očekujte mnogo sve do nekih 6 mjeseci starosti. Koliko god se vi trudili ono ništa shvatiti  neće. Opustite se i uzivajte u svojoj bebici.

Jedino sto joj je potrebno u prvim mjesecima života su vaši topli zagrljaji i poljupci.

Kupajte bebu  mekanom spužvicom sve dok pupak ne ispadne. Pupak ne smije dolaziti u dodir sa vodom. Što se manje tretira područje oko pupka, brže će ispasti (10-15 dana).  Kada pupak ispadne nemojte se prepasti ako primjetite malo krvaranja jer  je to sasvim normalno. Ukoliko krvarenje bude konstantno i obilnije otiđite najbližem ljekaru.

 

Beba daje znakove kada je sita.

Novorođene bebe jedu svaka 2-3 sata. Međutim, ukoliko dojite teško je znati koliko je beba pojela. Najbolji indikator je vaganje. Pedijatar će  bebu pregledati ubrzo nakon otpuštanja iz bolnice i uputiti vas u sve potrebne preglede i  vakcine.

Beba kada je sita počinje da se “igra”.  Dakle, ukoliko primjetite da je prestala vući dojku i smoreno je žvakati tada slobodno prestanite sa dojenjem. Uvijek kod prestanka dojenja pogledajte na sat kako biste se mogli orijentirati kada bi sljedeće hranjenje moglo biti.

 

Bebe plaču-one tako komuniciraju sa vama.

Njihov plač vam govori sve,kad su gladni, kad im je hladno ili kada je vrijeme za mijenjanje pelena. Iako može biti frustirajuće one vam ne znaju drugačije pokazati. Plač je jedino što trenutno znaju. S vremenom ćete se naviknuti i naučiti raspoznati kada vaša beba nešto treba.

 

Novorođenčad spavaju mnogo.

Prva 3 mjeseca su odmor uz malo spavanja. Bebe nisu zahtijevne, svaka 2-3 sata ih morate hraniti, zatim slijedi spavanje do ponovnog hranjenja. Većina novorođenčadi mogu spavati u komadu 6-8 sati već sa 3 mjeseca starosti. Najvažnije od svega je da naviknete bebu na raspored.  Ako beba spava preko dana probudite je kad dođe vrijeme za hranjenje. Navečer pustite da spava bez buđenja, neka se samo probudi,tako će  steći svoju rutinu u svemu.

 

 

Izvor: roditelji.info

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.