Možete li utjecati na količinu mlijeka kada dojite?

0

Jedna od najčešćih briga novih majki je dobiva li njihova beba dovoljno mlijeka. To ćete najbolje vidjeti po tome koliko je beba dobila na težini. Ako ne dobiva na težini, postoji mogućnost da ne dobiva dovoljno mlijeka. Imajte na umu da možda imate nerealna očekivanja, zbog čega je najbolje posavjetovati se s ljekarom.

Proizvodnja mlijeka se temelji na principu ponude i potražnje. Što će vaša beba sisati više mlijeka, to ćete imati više mlijeka. Vaše tijelo je u skladu s bebinim potrebama

Bebu pravilno hranite

Pravilno hranjenje bebe je prvi korak u procesu dojenja. Kada bebu hranite pravilno, ona će sama potaknuti dodatnu proizvodnju mlijeka. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi dojenja, posavjetujte se s medicinskom sestrom ili ljekarom.

Redovno mijenjajte strane

Za vrijeme dojenja barem jednom promijenite stranu, po mogućnosti i češće ako možete. Na taj način ćete ujednačiti proizvodnju mlijeka u objema dojkama.

Isprobajte pumpicu za izdajanje

Ne morate se bojati izdajalice. Ona će potaknuti proizvodnju mlijeka. Između dojenja pokušajte izdajati jer će vaše tijelo početi proizvoditi još više mlijeka. Pumpicom ćete u potpunosti isprazniti dojke, a izdojeno mlijeko možete držati u fližideru kao rezervu kada niste uz bebu.

Počnite uzimati neke biljke

Neke biljke i hrana potiču proizvodnju mlijeka. Jako su dobre sjemenke komorača. Sjemenke komorača neće samo potaknuti proizvodnju mlijeka, već će i ublažiti bebine grčeve. Možete i piti čaj od komorača. Učinak će biti isti.

Češnjak također potiče proizvodnju mlijeka, a bebama je miris češnjaka ugodan. Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica i ima odlično protuupalno svojstvo. Poboljšat će vaše zdravlje i bebino zdravlje.

Bebu što češće dojite

Bebu dojite što češće. Cilj je svakim idućim dojenjem imati više mlijeka. Učestalije dojenje je sasvim dovoljno da biste potaknuli proizvodnju mlijeka.

Bebu hranite samo svojim mlijekom

Kada bebu hranite samo svojim mlijekom, naviknut će se na okus i ono će joj biti dovoljno. Bebi počnite davati druge namirnice u suglasnosti s ljekarom.

Pripazite na svoje zdravlje

Odmaranje i adekvatna količina sna su vrlo važni za poticanje proizvodnje mlijeka. Redovno odmarajte i usvojite zdrave prehrambene navike. Povećajte unos vode jer bez adekvatne količine vode tijelo ne može proizvoditi adekvatnu količinu mlijeka.

 

 

Izvor: centarzdravlja.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.