Koje začine korisititi u dječijoj prehrani?

0

Vjerojatno već znate da se sol i šećer ne smiju dodavati prilikom pripreme dječije hrane. Bebe do 6. mjeseca života trebaju vrlo malu količinu soli, manje od 1 g dnevno te oko 1 g dnevno između 7. i 12. mjeseca. Dojene bebe dobivaju dovoljnu količinu soli kroz majčino mlijeko, a adaptirane mliječne formule sadrže sličnu količinu, piše Roditelji.hr.

Uvođenje začina – kada i kako?

Dok neki američki pedijatri preporučuju da se začini u prehranu djeteta ne počinju uvoditi prije 8. mjeseca, domaći stručnjaci ih ne preporučuju prije 11. ili 12. mjeseca.

Kao i prije uvođenja svake pojedine namirnice u prehranu djeteta, tako i prije uvođenja začina treba poduzeti određene mjere opreza. Novi začin treba ponuditi djetetu u vrlo malim količinama s namirnicama koje su već isprobane i sigurne. Ako nakon nekoliko dana nema alergijske reakcije, tada dijete prihvata začin.

Od začina koje možete početi koristiti pred kraj prve godine najbolje je birati one specifične za naše područje: peršun, bosiljak, češnjak, ružmarin, kopar, majčina dušica, kadulja, metvica, origano, kim, lovor, sjemenke suncokreta i bundeve. Prije uvođenja začina, svakako se posavjetujte i s pedijatrom.

Zdravlje iz biljaka

Začini osim što poboljšavaju okus hrane, mogu ublažiti lakše tegobe kao što su primjerice grčevi u trbuhu (kopar, kadulja, kim). Kod tegoba disajnih puteva pomoći će majčina dušica, lovor ili origano. Suhi začini imaju jači okus od svježih pa ih treba dodavati dvostruko manje. Začine dodajte pred kraj pripreme hrane.

 

Autor: (Dž. Č.)

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.