Kako preživjeti bez sna

0

Kada novorođenče uđe u vaš život, prvi simptom koji vam se javlja je neispavanost. Od mame nitko ne poznaje bolje neispavanost. Često se postavlja pitanje kako uopšte takav tempo izdržati… Ali postoje načini koji pomažu izdržati te naporne dane i zbog kojih svaka mama preživi to razdoblje.

Što se prije u glavi pripremite da ćete imati neprospavane noći, to će vam biti lakše kada do tih noći dođe. Pripremite se da će ponekad proći i nekoliko dana i noći, a da ćete vi uspjeti uhvatiti tek par sati sna. I koliko god vam se teško i nemoguće činilo, izdržale su mnoge, izdržat ćete i vi, i sve će to proći.

U danima neispavanosti se nemojte čuditi ako počnete gubiti koncentraciju, postanete dezorijentirani, tjeskobni ili plačljivi, jer je to s obzirom na manjak sna potpuno normalno.

spavanje1

Prvo i osnovno pravilo preživljavanja je da spavate kada god vam se za spavanje ukaže prilika! Svi će vam uvijek savjetovati da spavate isto kada i beba, ali neke mame to neće moći jer uz novorođenu bebu imaju i drugu djecu, ako je tako, spavajte kada spavaju i vaša druga djeca ili zamolite nekoga da vam uskoči barem na pola sata, kako bi zaklopili oči, a koji će vam itekako značiti.

Ako vrijeme spavanja bebe iskorištavate samo kako bi obavile kućanske poslove koje uz bebu ne stižete, radite krivo! U redu je da vrijeme spavanja bebe želite iskoristiti za obavljanje poslova koje ne možete obaviti tokom dana, ali isto tako u tim trenucima prvo trebate misliti na sebe i svoj umor, a ne na kućanske poslove! Kućanski poslovi uvijek mogu pričekati, a mala beba više od ičega treba mamu, po mogućnosti što odmorniju.

kreveti3

Ukoliko ste toliko iscrpljeni da mislite kako ćete pasti s nogu i zaspati stoječki, najbolje je da zatražite pomoć. Nemojte se ustručavati zatražiti pomoć! Ne trebate biti sposobni brinuti se o bebi 24 sata na dan. Posebno ako vam netko ponudi pomoć, nemojte je odbijati.

Organizujte se! Dobra organizacija će vas spasiti, pa tako brigu oko djeteta ponekad podijelite i s tatom, kad god je on u mogućnosti uskočiti. Znamo da tate rade, ali neke dane u sedmici sigurno mogu uskočiti i time vas doslovno spasiti.

Pa tako ako dojite, prije spavanja se izdojite i zaposlite tatu da nahrani bebu kada je gladna, a vi si dajte malo mira i odmora.

spavanje3

Izbjegavajte jesti tešku hranu, jer će vas ona samo još više uspavati – neka se vaša prehrana radije bazira na laganoj i zdravoj hrani, kako bi imali dodatne energije. Izbjegavajte alkohol, a prije spavanja se pokušajte opustiti, najbolje uz malo meditacije.

Ako si ne možete priuštiti spavanje po noći, sigurno si možete priuštiti spavanje po danu i to tako da onda bez imalo grižnje savjesti zaposlite tatu da s bebom ode u šetnju, a da vi imate vrijeme samo za sebe.

urbanoutfitters8

A što se tiče obavljanja kućanskih poslova, ako imate ‘nena(baka) servis’, obavezno ga uposlite, jer vam je sada pomoć u kući i više nego potrebna

 

 

Izvor: journal.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.