Kako potaknuti bebu na puzanje i hodanje?

0

Kada dijete započne s puzanjem ili nekim drugim oblikom kretanja važno je ostaviti mu dovoljno vremena i prostora. Prisiljavanjem djeteta da napravi prve korake može ima potpuno suprotan efekt. Situacije kada bi trebali poticati svoje dijete da se počne kretati je samo kada dijete ne pokazuje napredak u kretanju i ne pokušava uopše napredovati na duži period. Većina beba može stajati uz pomoć roditelja između šestog i desetog mjeseca, dok najčešće prohodaju do 15. mjeseca života.

Kretanje vašeg djeteta zavisi o tome koliko se dijete spremno osloboditi, zavisno o tome koliko povjerenja ima u vas, zavisi o razvijenosti djetetovih mišića nogu i koordinacije, ali i samoj motivaciji djeteta da prohoda. Ako dijete ni s 9-10 mjeseci ne pokazuje zanimanje za hodanje porazgovarajte s pedijatrom i polako krenite poticati dijete na kretanje.

Prvo je važno da stvorite pravilnu percepciju o tome kako dijete gleda na svoje kretanje, a kako na to gledate vi. Odraslom čovjeku mobilnost znači hodanje od tačke A do tačke B. Dijete to gleda potpuno drugačije. Oni su, posebno u prvim mjesecima, očarani s mnogo toga što ih okružuje, pa istovremeno žele istraživati i nakon nekoliko koraka dijete će vjerojatno spustiti guzu na pod i zaigrati se s igračkom koja mu se našla na putu.

Bosonoge bebe ili bebe u čarapicama sa zaštitom protiv klizanja osjećaju se mnogo sigurnije nego u teškim cipelicama.

Spustite se s djetetom na pod, legnite ispred njega i pričajte mu. Polako se odmičite pa će dijete, posebno ako imate njegovu omiljenu igračku u  rukama vjerojatno postepeno krenuti prema vama. Imajte na umu da svaki dan u hodalici dokazano odgađa djetetove prve korake za tri dana.
Masaža je vrlo dobra za bebe. Osim što će beba beskrajno uživati, ujedno masažom povećavate mišićni tonus i tako povećavate šanse da beba prohoda. Redovno bebu stavljajte na trbuh. Beba tada mora biti pod vašim nadzorom jer to je položaj u kojem se beba pokušava uzdići za što joj treba rad ruku i nogu.

Bebe u današnje vrijeme provode mnogo vremena u raznim sjedalicama i hranilicama gdje se djecu ne potiče na kretanje, pogotovo ako uz sebe imaju igračku koja im je zanimljiva, pa nemaju potrebe kretati se.
Osigurajte bebi stabilnost. Bosonoge bebe ili bebe u čarapicama sa zaštitom protiv klizanja osjećaju se mnogo sigurnije nego u teškim cipelicama koje ih stežu ili su im (najčešće) prevelike te bebe u njima gube stabilnost.
Ako imate mogućnosti odlično bi bilo bebu potaknuti na plivanje. Znamo da je plivanje i za odrasle idealan trening jer prirodno potiče rad ruku i nogu, a mnogo je lakše, osobito bebama, nego da se sami uzdignu na noge.
Raspitajte se postoji li u vašoj blizini joga za djecu. Joga je idealna za mišiće jer potiče pravilan i jednolik razvoj mišića, ali i njihovo pravilno istezanje koje je vrlo bitno za puzanje i hodanje.

 

Izvor: trudnoca.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.