Kako odviknuti dijete od dude varalice?

0

Osim ako ova navika ne utječe na djetetove interaktivne sposobnosti poput govora i igranja s drugom djecom. Tek u tom slučaju trebali biste razmisliti o načinima odvikavanja.

Poznato je da djeca s dudicom uglavnom kasnije razvijaju govor pa je to jedan od razloga koji bi roditelje mogao potaknuti na odvikavanje djeteta od dude. Djeca koja nisu u stanju verbalno iznijeti svoje potrebe imaju češće izljeve gnjevnih ispada. Ali, ako dijete dudu koristi kako bi lakše zaspalo ili kad je uznemireno, nema potrebe za naglim odvikavanjem.

Naglo uskratiti djetetu dudu varalicu tek bi prouzrokovalo probleme te dovelo dijete i roditelje u stresnu situaciju.
Mnogi su roditelji često zabrinuti da će dudanje utjecati na razvoj djetetovih zubi, ali prema mišljenju dječjih ortodonata redovno cuclanje dude do četiri godine ne utječe na dentalne probleme.
Nekim je roditeljima pomalo neugodno ako njihovo dijete predugo cucla, pa je i to jedan od razloga zašto žele dijete odviknuti. Međutim, neka djeca sama odluče odbaciti dudice, a to se uglavnom događa kad u vrtiću dođu u društvo svojih vršnjaka. Mnoga djeca nakon prestanka korištenja dude počnu sisati palac.

Ako ste i dalje ustrajni u namjeri da dijete odviknete od dude pomozite mu da pronađe druga sredstva utjehe i smirenja. To mogu biti dekica, igračka, plišana životinja ili lutka. Djetetu u zamjenu za dudu možete ponuditi neku igračku koju još nema, primjerice bicikl na kotačiće i slično. Osim toga, jedna od starih isprobanih taktika je i umakanje dudice u nešto kiselo i ljuto.

Najbolji način odvikavanja je onaj postepeni, u zamjenu za dudu dijete više puta dnevno pomazite, zagrlite, igrajte se zajedno ili čitajte mu omiljene priče. Zadovoljno dijete na taj način će dudu tokom dana manje tražiti. Ali, odvikavanje od dude prije spavanja ipak je malo teži zadatak, ali i tu pomaže metoda postupnosti, pa tako smanjujte vrijeme korištenja dude.

Naučite dijete da dudice „žive“ samo u dječjim krevetićima i autosjedalicama, pa će ih ono manje koristiti izvan toga. Tako primjerice, ako dijete puno boravi u autosjedalici, objasnite mu da dudica ostaje u sjedalici dok se dijete ne vrati iz šetnje ili neke druge aktivnosti.

 

 

Izvor: mami.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.