Kako naučiti bebu da sama zaspi?

0

Novorođenče je vezano uz majku te slijedi instinkte želeći ostati blizu nje. Na taj se način osjeća sigurno i zaštićeno pa stoga zna zaspati samo u majčinom naručju. Kako to promijeniti? Slijedi nekoliko savjeta:
Dok premještate bebu iz naručja u krevetić, pjevajte. Započnite pjesmu još dok vam je beba na rukama. Nastavljajte pjevati istu pjesmu dok je stavljate u krevetić. Vaše ujednačeno pjevanje zaokupit će njezine osjete. Možda će se malo pobuniti, ali nastavite pjevati i položite ruku na bebina prsa. Umirit će je ugoda pokrenuta vašim glasom i toplom rukom. Lagano maknite ruku, ali nastavite nježno pjevati. Možda se opet pobuni pa čak i zaplače. Ako zaplače, ponovno stavite ruku na nju. Nemojte dići bebu već ponovite postupak. Pjevajte dok se ne umiri. Ako plač preraste u jaki i neprekidni, uzmite bebu u naručje i umirite je. I dalje pjevajte. Čim se umiri, vratite je u krevetić. Možda ćete je morati dići dva-tri puta, ali vaša nježna upornost poručit će joj da je sigurna dok spava u svom krevetiću.
Većina novorođenčadi zaspi pri dojenju ili ljuljana na roditeljskim rukama. To je u redu za prva dva do tri mjeseca života. Ali nakon toga je važno bebu početi stavljati u krevetić budnu. Mora rano naučiti zaspati sama. Što ranije počnete, lakše ćete je na to naviknuti. Ako će navečer znati zaspati sama, znat će zaspati sama i noću kad se probudi ili nakon noćnog hranjenja. Ako bebu naviknete da zna zaspati samo na vašim rukama, trebat će vas također i noću.
Ako je ovaj proces za vas ili bebu previše frustrirajući, pokušajte kad beba bude malo starija. S dva mjeseca života beba će već biti dobro prilagođena životu izvan maternice pa će lakše podnijeti odvajanje.

 

 

Izvor: maminosunce.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.