Kako izgleda pravilna prehrana jednogodišnjaka?

0

P:
Ima 14 mjeseci i 9,8 kg, visoka je 78 cm, zdrava je. Ne voli jesti i jede samo ako ju se zabavlja (osim doručka i večere). Ponekad ne želi jesti 20 min, a onda u 3 min pojede cijeli obrok. Redovito odlazimo kod pedijatrice na vaganja da vidimo da li dobiva na težini dovoljno. Brinem se da jede previše žitarica, jesam li u pravu? Ne želim da se samo deblja već da se pravilno hrani.

Njen jelovnik:

7 h 220 ml adaptiranog i rižinog mlijeka (pola-pola, ne želi samo adaptirano)

10 h 1 voćka s keksom ili malo žitarica (žitarice po preporuci pedijatrice, ponekad isto po preporuci pedijatrice dodam malo slatkog vrhnja) – ovo uglavnom u zadnje vrijeme neće da jede nego par kašika. U tom slučaju popije 120 ml voćnog soka.

13 h meso, povrće i kompir ili riža ILI povrće, kompir ili riža, ILI riba, povrće i kompir ili riža. Po preporuci pedijatrice dodam 1 čajnu kašiku namaza, pojede oko 200 ml, ali ne bude jako gusto (ako je pregusto ne želi jesti, diže joj se želudac)

16 h jogurt 3,5% masti, ponekad s malo izmiksanog voća ILI ponekad Dukatino ILI Nestle baby puding od vanilije

19,30 h čokolino s 220 ml adaptiranog i rizinog mlijeka

Jedan problem je što ima već dosta zubi i voli grickati stvari, ali čim pokusa progutati diže joj je želudac. Sva hrana mora biti u potpunosti izmiksana tako da sam tu malo ograničena s namirnicama i načinom pripreme. Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru, Tihana

O: 

Ipak imam nekoliko napomena. Prehrana djeteta od godine dana pa na dalje bi se trebala usmjeravati prema zdravoj prehrani porodice prehrambenim navikama, te možda da pokušate napraviti jelovnik za cijelu porodicu pa je postepeno prilagođavati djetetu, naravno bez suvišnih i jakih začina, teške i masne hrane, koja i tako za cijelu obitelj nije zdrava.

Nadalje, poželjno bi bilo da što manje miksate hranu, jer se dijete mora naučiti žvakati, bolje ju je pokušati usitnjavati  viljuškom ili rezati na sitne komadiće.

Osim same vrste i ritma hranjenja bitno je da dijete uključite u prehranu obitelji tj. da obroke uskladite sa drugim članovima, odraslim ili braćom, ako ih ima. Također je važno da dijete za rana počne i samo jesti, a ne da mu se gura bočica ili da ga se hrani.

Izvor : roditelji.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.