Kada je vrijeme za odvikavanje od dojenja

0

Majke se često zapitaju kada je najbolje vrijeme da odviknu svoju bebu od dojenja. Najčešće je to nakon navršene prve godine, kada majčino mlijeko više ne zadovoljava prehrambene apetite bebe i kada beba jede svu hranu.

U nekim kulturama se naglašava kako ne postoji odvikavanje od dojenja i kako majke trebaju dojiti do djetetove pete, šeste godine, tj. sve do trenutka kada dijete samo počinje odbijati cicu. U našoj kulturi takvog pravila nema i žene prestaju dojiti onda kada to odluče.

Rijetke su one majke koje tako dugo doje, a one “rijetke” koje to čine ne rade ništa loše time što doje svoju odraslu djecu. Za majke koje su u radnom odnosu i koje imaju puno obaveza, ne mogu se posvetiti dojenju toliki niz godina, jer im ono može stvoriti iscrpljenost i umor te žele što prije odviknuti svoju bebu od dojenja.

Onog trenutka kada majke odluče prekinuti s dojenjem, zapitaju se nije li to najbolje za njihovo dijete i kako će što bezbolnije i bez većih trauma odviknuti svoju bebu od dojenja. Svako dijete taj proces prekida dojenja drugačije prihvaća, neka djeca vrlo lako odustanu, dok druga prolaze poprilično traumatično razdoblje. Svako dijete ima drugačije potrebe.

Kada odvikavate dijete od dojenja pobrinite se da taj prekid neće njima donijeti nedostatak, pobrinite se da je vaše dijete spremno jesti sve namirnice i da vaše mlijeko više nije potrebno za njegov prehrambeni tok. Ukoliko mu želite nastaviti davati zamjensko mlijeko- adaptirano, a nikako neće prihvatiti piti na bočicu, pokušajte staviti mlijeko u čašicu iz koje pije vodu.

Vama kao majci će to biti veoma traumatično razdoblje, jer dojenje vam je donijelo posebnu bliskost s vašim djetetom i javit će vam se osjećaj krivnje, praznine, možda i tuge, jer vaša beba više ne doji. Vaša odluka o prestanku dojenja mora biti konačna i čvrsta.

Dijete može prepoznati vašu neodlučnost i tako ćete samo otežati proces odvikavanja, bitno je da ste odlučni i ustrajni. Neodlučnost može djetetu donijeti određeni strah da gubitkom, što nikako nije dobro za vaše dijete.

Usprkos ustrajnosti, nemojte biti preoštri, dajte djetetu prostora i vremena da postepeno odustaje. Vaše dijete će osjetiti da ste čvrsti u odluci i to će vam olakšati. Ako osjetite da vaše dijete nije spremno, dajte mu vremena, nemojte ništa raditi prisilno, jer škodite djetetu. Dijete mora biti spremno, a vaša odluka konačna.

 

Izvor: savjetnica.com

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.