Kada beba počinje gugutati?

0
Gugutanje obično počinje između petog i sedmog mjeseca, a tada ćete početi čuti prve suglasnike.Glasovi se javljaju određenim razvojnim redoslijedom, pa tako slušajte čujete li „p“, „b“, „m“ i „v“, a kasnije i „d“ i „g“.

Gugutanje se odnosi na zvukove koji nastaju kad se suglasniku doda samoglasnik – na primjer „gu-gu“ ili „ba-ba“.
Do osmog ili devetog mjeseca gugutanje se razvija tako što se spajaju po dva suglasnika, na primjer „mu-bu“ ili „du-vu“. Do desetog mjeseca gugutanje podrazumijeva do pet slogova i raznovrsnih tonova – „gu-iii-ja“ ili „ka-da-bu-ba“.

To zvuči kao da je vaše dijete izumilo vlastiti jezik.

Savjet!
Napravite vreću za gugutanje – izaberite igračke koje vaše dijete potiču na govor, s kojima se možete zajedno igrati. Dobre su igračke, primjerice, igračka telefon, mikrofon, ogledalo, knjiga koja proizvodi zvukove, tuljac od kuhinjskih ubrusa koji proizvodi jeku dok pričate kroz njega, plišane životinje (izaberite one koje proizvode jasne zvukove poput „muuu“ ili „vau vau“), igračka auto („brum-brum“) i lutke za ruke.
Izvor: pitajmamu.hr
Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.