Kad je beba spremna za sjedenje

0
Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet mjeseci zauzima kada je na leđima, vidjet ćemo dosta sličnosti sa sjedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vrijeme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, vidjet ćemo da beba u stvari sjedi.
Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sjedenje. Kada bi ste na ovom uzrastu stavili bebu  da sjedi, težina gornjeg dijela tijela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja.  Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sjedećeg položaja.
Većina beba prvo nauči da se podiže na koljena i da puže prije nego što samostalno počne da sjedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sjednu a onda iz sjedećeg prelaze u četvoronožni položaj. U osmom mjesecu bebe se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvježbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sjedenje.
Tek krajem devetog mjeseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sjedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sjedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puže oslanjajući se na  šake.
Sa godinu dana  većina beba preko bočnog sjedećeg položaja dođe do sjedećeg bez tuđe pomoći .
Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sjedne ona će sjediti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puže. Tek sada je potpuno bezbjedno ostaviti bebu u sjedećem položaju.
Pored rizika da dođe do promjena na kičmenom stubu, povremeno stavljanje u pasivan sjedeći položaj može i kod  zdravih beba da dovede do zastoja u fizičkom razvoju.
Ukoliko imate bebu uzrasta šest mjeseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sjedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se bez prisile pripremi za samostalno sjedenje.
Iz istog razloga ne treba podizati naslon na kolicima dok ne navrši šest mjeseci, a tada samo na prvi stepen.  Kada beba ima  devet mjeseci i sjedi samostalno, naslon kolica možete podići na drugi stepen.
Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.