Izbirljivo dijete: Šest načina kako ga natjerati da jede

0

Ne kupujte grickalice • Stvaranje rutine kod djeteta pomoći će da razlikuje igru i ručak.

DJECA često u ranoj dobi prave probleme kada je hrana u pitanju. Ako i vi muku mučite s obrocima evo nekoliko savjeta kako to spriječiti.

1. Omiljena hrana
Započnite tako što ćete djetetu prvo nuditi hranu koju najviše voli, a zatim ga polako upoznavati s ostalim namirnicama. Ubrzo će sva ostala hrana sačinjavati većinu djetetovih obroka, dok će omiljenu hranu jesti jednom tjedno. Ne opterećujte dijete velikim porcijama. Stavljajte male količine na tanjur, tako će dijete smatrati velikim postignućem ako pojede sve s tanjura.
2. Grickalice
Ne kupujte grickalice. Ako ih nema, ne može ih ni jesti, pa će vjerojatno u vrijeme pravog obroka biti gladniji. Zamijenite sok običnom vodom. To će mu također potaknuti apetit, a gladno dijete ćete lakše nagovoriti da nešto pojede.
3. Skriveni namirnice
Ako vam je stvarno problem nagovoriti dijete da nešto pojede, primjerice povrće, sakrijte ga. Izmiksajte povrće i dodajte ga umaku ili pireu od krumpira. Velika je vjerojatnost da će dijete sve pojesti potpuno nesvjesno o količini vitamina koju pri tom dobiva iz povrća.
4. Svi zajedno
Stvaranje rutine kod djeteta pomoći će da razlikuje igru i ručak, a prvi korak za to je zajednički obroci za stolom. Pričajte o hrani i komentirajte kako će sada narasti velik kao mama i tata kad sve pojede. Djeca vas vole kopirati i ovo je savršen način a stvorite zdrave navike kada je hrana u pitanju.
5. Mali kuhar
Potaknite ga da sudjeluje u kuhanju, jer je velika vjerojatnost da će htjeti probati nešto što je sam skuhao. Počnite s pizzom. Neka napravi što šareniju dodajući sve vrste povrća koje imate kod kuće.
6. Pljesak 
Ako vaše dijete pojede sve s tanjura, posebno ga nagradite. Djeca vole kad ih se hvali, ali vodite računa da točno zna zašto je pohvaljen.
Izvor: index.hr

 

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.