Farbanje kose u trudnoći?

0

Prilikom farbanja kose, mala količina boje može prodrijeti kroz vašu kožu. Međutim, smatra se da boja ne predstavlja opasnost, niti da može nanijeti štetu razvoju bebe.

Istraživanje provedeno 2005. godine sugeriše povezanost korištenja boje za kosu u trudnoći i pojave neuroblastom raka u djetinjstvu, međutim sva druga istraživanja i studije na istu temu nisu došle do ovakvog zaključka. Većina naučnika tvrdi da je malo vjerojatno da će korištenja proizvoda za kosu poput farbi, prije ili tokom trudnoće, povećati rizik od oboljenja poput tumora u djetinjstvu.

Ako želite koristiti farbu za kosu u trudnoći, ali ste zabrinuti da time ne ugrozite bebu, Američka administracija za hranu i lijekove daje sljedeće preporuke:

  • Koristite kanu koja je uglavnom prirodno uzgojena.
  • Pažljivo slijedite upute sa pakovanja.
  • Prije nanošenja boje prvo koristite alergijske flastere kako bi ste provjerili da li ima neke reakcije. Koristite flastere prije svake upotrebe.
  • Obavezno nosite rukavice kada nanosite boju na kosu.
  • Ne ostavljajte boju na kosi duže nego sto je preporučeno.
  • Nakon korištenja i nanošenja boje dobro isperite kosu.
  • Nikada ne miješajte različite proizvode za bojenje kose, jer to može izazvati potencijalno štetne reakcije.
  •  Nikad ne bojite obrve ili trepavice.

Neke novije boje za kose su proizvedene na bazi povrća. Proizvodi ove vrste mogu imati neke nedostatke, poput nemogućnosti da drastično promjene boju kose ili  boja može brzo izblijediti  (osim ako ne sadrži neke od istih sastojaka kao i stalne boje). Međutim, ovakve boje mogu biti dobra alternativa za buduće majke koje su zabrinute za zdravlje svoje bebe.

Na kraju, ako ste i pored svega i dalje zabrinuti za sigurnost vas i vašeg djeteta, ostavite bojenje kose za neke druge, kasnije prilike!

 

Izvor: roditeljstvo.com

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.