Djeca i televizija

0

Od velikog je značaja da budete selektivni, da pažljivo odaberete program koji će da gledaju vaša djeca kao i vremenski period koji će provesti pred televizorom. Zato je potrebno da obratite pažnju šta zapravo želite da prezentujete svom dijetetu. Predhodno odgledajte emisiju kako bi se uvjerili da odgovara za vaše dijete. Danas je tehnologija napredovala i program koji želite može biti snimljen tako da možete da birate vrijeme koje vama odgovara  kada će dijete da gleda. Imajte uskladištene najbolje programe – mala djeca obožavaju da ih gledaju iznova i iznova.

Napravite odgovarajući izbor. Tražite programe bez reklama, namjenjene maloj djeci, jezički jednostavne sa simpatičnim likovima, muzikom, pjevanjem, edukativnom vrednošću. Zabranite emisije koje afirmišu vrijednosti sa kojima se ne slažete. Ukoliko u kući ima starije djece, nemojte dopustiti vašem malom djetetu da sedi i gleda televiziju dok oni gledaju, osim u slučaju da emisija odgovara njegovom uzrastu. Budite na oprezu i što se tiče sadržaja emisija koje vi gledate kada je vaše malo djete u blizini.

Zajedničko gledanje televizije vas i djeteta omogućiće vam da ispravite netačnu informaciju, da pratite reklamu i da ukažete na vrijednosti koje cjenite, kao i na one koje ne cjenite. Neka gledanje bude interaktivno, razgovarajte o radnji i toku priče, izvodite aktivnosti slične onima iz omiljenih emisija, komentarišite, zapitkujtedete o televizijskim emisijama dok se prikazuju. Podstaknite djete da pjeva ili pleše da pravi razne predmete zajedno sa televiznim likovima. Video trake za pevanje, igranje ili vježbanje uz snimak pospješuju aktivno učešće.

Koristite TV da gradite vještine zapažanja (šta je onaj dečko sada uradio ?) kreativnost (možemo li mi da napravimo avion od papira kao što su napravila djeca u emisiji?), intelekt (zašto misliš da je ona devojčica to rekla?). Radite na tome da podstaknete kreativne vještine i maštu svog djeteta  i podstičite ga da razmišlja i uči na druge načine.

 

 

Izvor: trudnoca.rs

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.