Briga oko pelena i pupka novorođenčeta

0

Mijenjat ćete mnogo pelena (u prosjeku 10 dnevno) pa je važno što prije naučiti trik. Uz današnje moderne jednokratne pelene, ponekad je gotovo nemoguće samo dodirom saznati je li pelena mokra, pa planirajte mijenjanje prvenstveno nakon svakog hranjenja i nakon svakog pražnjenja crijeva.

Dok pupak još nije otpao, upotrebljavajte pelene s prorezom (ili preklopite normalne pelene) i kad mijenjate pelenu, očistite pupak lopticom vlažnog pamuka ili vatom na štapiću.

Evo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći prilikom mijenjanja pelena:

• Vlažne maramice mogu se uvijek upotrebljavati tokom mijenjanja pelene, ali su posebno zgodne kada je pelena jako prljava.
• Ako želite, stavite kremu ili vazelin, kako biste spriječili pelenski osip, prije nego što stavite čistu pelenu.
• Zamotajte čistu pelenu i učvrstite prednje trakice.
• Ako je koža bebe crvena oko pelene nakon promjene, bila je previše zategnuta ili je beba spremna za sljedeću veličinu pelene.

A kada je u pitanju briga o pupku, imajte na umu ove smjernice:

• Vodite računa o bebinom pupku dok sam ne otpadne (obično od 10 dana do tri sedmice nakon rođenja bebe)
• Čišćenje čistom, vlažnom lopticom od pamuka ili brisanje prilikom svakog mijenjanja pelena obično je dovoljno, ali možete upotrijebiti alkohol, ako vam to ljekar savjetuje.
• Obratite posebnu pozornost na područje u podnožju pupčane vrpce najbliže pupku. Vlažnom maramicom očistite nježno, ali temeljito, bilo kakve vlažne ostatke koji se tamo mogu skupiti.
• Osigurajte da zrak dolazi do pupčane vrpce – upotrijebite pelene s prorezom (ili preklopite normalne pelene) i izbjegavajte usku odjeću oko bebinog trbuha.

Na kraju, ako počnete primjećivati da pelena često propušta, možda je vrijeme za sljedeću veličinu pelena.

 

Izvor: pampers.com.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.