Beba naviknuta na ruke

0

Bebe se vrlo brzo naviknu na ruke. Obožavaju se nositi i tu nastaju problem, jer bez nošenja ne žele zaspati, kada ih se spusti s ruku plaču, traže pažnju… Smatra se kako je navika nošenja bebe povezana s razmaženošću pa danas mnogi roditelji pokušavaju pronaći pravu metodu kojom će odviknuti svoju bebu od nošenja.

Beba ima potrebu za nošenjem i to je sasvim prirodno i normalno i to rade mnogi drugi mladunci različitih primata. Bebe u ležećem položaju ne mogu sve vidjeti i otkrivati svijet pa plakanjem traže da ih se nosi kako bi vidjele sve što ih zanima, pratile boje, predmete… Ako ćete ih nositi, one će biti mirnije, što će se odraziti u daljnjem emocionalnom, socijalnom i motoričkom razvoju.

Pedijatri čak tvrde da su bebe koje se često nose manje uznemirene, jer noseći se promatraju “svijet”, uče o svom okruženju. Kada nosite svoje dijete, bolje se upoznajete s njime, a dijete osjeti vašu blizinu i stvara sigurnost i mir. Nemojte uskratiti svom djetetu da bude zadovoljno i puno povjerenja u vas. Ne odbijajte ga i nemojte dopustiti da plače za vama. Ne griješite!

Ako vam je teško da vam je dijete stalno po rukama, koristite nosiljku. Pomoću nosiljka i marama možete istovremeno obavljati i druge aktivnosti, a da pritom bebu ne ispuštate iz ruku.

Kupite mu podlogu za igranje da se samo zabavi pomoću didaktičkih igračka koje su prilagođene bebi. Možete pokušati sjediti i držati bebu u poluležećem položaju. Kako bi malo rasteretili sebe, neka bebu malo nose vaši ukućani ili gosti koji vjerojatno čeznu za bebinom blizinom.

Osluškujte svoju bebu, nemojte slušati tuđe savjete, slušajte sebe. Vi najbolje poznajete svoje dijete i ako ono traži vaše ruke, uzmite je u naručje. Zbližite se s njom. Ako sebi možete priuštite  nosiljku ili maramu kako bi si olakšali, na primjer, duge šetnje vani. Iz nosiljke i marame djeca mogu bolje vidjeti okolinu i istinski uživaju u pogledu. Nemojte im to uskratiti.

 

Izvor: savjetnica.com

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.