Alergijski šok kod djeteta

0

Alergijske reakcije na hranu, lijekove, ugrize ili različite ubode insekata obično napreduju brzo. Najčešće u roku od 30 do 60 minuta, ponekad i za samo nekoliko sekundi. Takva vrsta alergijske reakcije uveliko može utjecati na čitavo djetetovo zdravstveno stanje te opasno ugroziti njegov život.

Ovakve reakcije mogu se pojaviti kod djeteta koje dobije svoju prvu dozu lijekova, injekcija, pojede neku novu hranu i slično. Anafilaktički šok je najozbiljnija alergijska reakcija, a obično se pojavi za samo nekoliko sekundi. Izloženost pogrešnoj hrani ili lijeku obično uzrokuje još burniju reakciju.

Jednom kada znate da vaše dijete ima određenu alergiju, ključno je da izbjegavate izlaganje tvarima koje su njeni “okidači”. Međutim, ako je dijete neočekivano izloženo alergenu, ovaj će vam odlomak pomoći da na jednostavan i brz način prepoznate anafilaktički šok i šta da učinite.

Hrana koja je najčešće uzročnik ove pojave jesu mahunarke, kikiriki, grašak, školjke, rakovi, puževi, orasi, lješnjaci, sjemenke, jaja, riba, pšenica, bijelo brašno i mliječni proizvodi. Da biste uočili ima li vaše dijete problema s tom hranom, nakon konzumacije trebale bi se pojaviti promjene na koži. Crvenilo, osip, otečenost određenog dijela tijela, stezanje u prsima, gušenje, svrbež, gubitak svijesti i vrtoglavica.

Pokazuje li vaše dijete bilo koji od navedenih znakova, važno je da što prije pozovete pomoć. Ukoliko je vaše dijete u nesvijesti, provjerite mu dišni put, disanje i krvotok. Zatim što prije započnite s oživljavanjem, ukoliko je to potrebno i vaše dijete nije pri svijesti.

Nastavite oživljavanje sve dok dijete ne bude samostalno disalo ili dok ne dođe pomoć. Dajte antihistaminik ako je dijete pri svijesti i ako vas je tako savjetovao vaš liječnik. Važno je da ne paničarite, već da na što smireniji način pomognete svom djetetu.

 

Izvor: mojedijete.com

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.