5 koraka kako dijete naučiti na tutu

0

Ljeto je obično vrijeme kad nam je najzgodnije pokušati naučiti dijete na tutu. Kako postupati da dijete prirodno i bez puno poteškoća prihvati svoju novu tutu?

Dopustite djetetu da, ako prepoznajete znakove, bude spremno odvojiti se od pelena te da vas vodi kroz svoj put privikavanja. U knjizi “Odvikavanje od pelena, Brazeltenov pristup”, svjetski poznati pedijatar Berry Brazelton tumači proces odvikavanja. Na svaki novi korak prelazi se kada dijete pokaže zanimanje.

1. Neka dijete bira
Dopustite djetetu da samo izabere tutu. Potrebna mu je tuta na kojoj će sjediti na podu, njegova vlastita, koju može vući posvuda po kući ili je ponuditi omiljenoj lutki ili plišanoj životinji.

2. Potrebno je malo se upoznati

Dopustite da dijete sjedi na tuti u pelenama ako pokaže bilo kakvo zanimanje za novu tutu. Sjedenje na hladnoj tuti može imati potpuno suprotan učinak, pa mu isprva dopustite da na njoj u odjeći, koliko god želi. Čitajte mu priču ili pjevajte zajedno.

3. Tuta ima svoju namjenu

Povedite ga u kupaonicu, skinite mu pelene i sadržaj pokušajte istresti u tutu. Možda će se opirati i govoriti: “Nemoj je zaprljati, to je moja tuta”, pa ako to ne želi, povucite se. Ako,ako ipak, nema ništa protiv, pokušajte nekoliko puta istresti sadržaj pelene u tutu kako biste mu pomogli da lakše shvati njezinu namjenu. Možda će vam čak i dati do znanja da je došlo vrijeme za odlazak na zahod.

4. Samo smireno

Ponudite djetetu da skine pelene i neka malo trčkara bez pelena. Zatim ga pitajte bi li željelo da mu pomognete samostalno “ići na tutu”. Ako je dijete to već učinilo , ma koliko god uzbuđeni bili, nemojte to pokazivati.

5. Vrijeme učenja

Nabavite mu pojačane gaćice ili pelene-gaćice koje će samostalno skidati i odijevati. A ako se vaše dijete uistinu uspješno naviknulo na tuticu, umjesto da se svaki dan oduševljavate time, prihvatite to na uobičajen način. Sada je vaše dijete na pravom putu!

Nezgode se događaju

Ako je vaše dijete naučilo odlaziti na tutu ili zahod, zacijelo ste ponosni i nitko sretniji od vas. Ali, nemojte se razočarati ako doživite poneku nezgodu. Upamtite da je vaše dijete katkada zaboravljivo, zaigrano te da može imati loše dane kao uostalom i svi mi.
Što smijete, a što ne smijete reći nakon “nezgode”:

DA!

“U redu je. Nezgode se događaju.” Ohrabrujte dijete govoreći mu da su “nezgode” posve normalne i prihvatljive i da se svima događaju.

NE!

“Rekla sam ti da se ne piški u gaće!” Takva rečenica neće pomoći vašem djetetu, a ni vama.

DA!

“Idemo počistiti. Jednog ćeš dana i ti ići na zahod.” Na taj ga način ohrabrujete da će se jednom uspjeti priviknuti na tutu. I to svako dijete zaista treba čuti, posebno nakon “nezgode”.

NE!

“Prevelik si da piškiš u gaćice.” Ali, kao što vidite, ono nije dovoljno veliko, a ova će ga rečenica samo posramiti i obeshrabriti.

 

 

Izvor: roditelji.hr

Share.

About Author

Godine 2012. naše osoblje učinilo je dostupnom uslugu vrhunske kvalitete i usrećilo mnoge bračne parove u Bosni i Hercegovini. Sada je načinjen još jedan korak naprijed, spremni smo biti tu, za vas, u našoj domovini, u domaćoj ustanovi kojom će se Bosna i Hercegovina ponositi. Naša nastojanja usmjerena su isključivo ka jednom cilju – da se svi klijenti iz naše klinike vrate svojim kućama kao sretna porodica.

Comments are closed.